Az Ön gépében melyik titkosszolgálat dolgozik?

A nemzetközi helyzet az interneten is fokozódik

Induljunk ki egy 2014-es hírből: McCain szenátor facebook oldalát teleszórták a magyar trollok mindenféle zamatos üzenettel. Mindez választ jelentett a szenátor úr szavaira, amelyek nem kellő mértékű dicséretet tartalmaztak a magyar miniszterelnök és kormánya tevékenységét illetően. (Mit ne mondjak, még az "újfasiszta diktátor" kifejezés is elhagyta az amerikai háborús veterán száját.)
Lám, a dühödt trollok simán átnyargalják az óceánt is, ha nemtetszésüknek akarnak hangot adni. Titkosszolgálat legyen a talpán, amelyik ennek gátat tudna vetni.

Ehhez képest eltörpül az a regionális esemény, hogy a Fidesz pécsi internetes üzenőfalán - a HaHa egyetemekről való kitiltásának követelése és Vida Ildikó támogatása mellett - az alábbi szöveget olvashatta az arra járó:

"Interneten és tüntetéseken rész vevőkről készül kamerafelvételekkel egyértelműen beazonosíthatók a szervezők, a résztvevők és a támogatók...Tagjaink egy jelentős része nyugdíjas, így lenne időnk az internet segítségével összeállítani a behívandók listáját." (Tudnillik katasztrófavédelmi munkára!)

Erre feltörték a fidesz pécsi honlapjának üzenőfalát és szükségüket végző fenekek kiábrándító képe jelent meg a jobb sorsra érdemes felületen.
A tiltakozásnak ez a formája még az ilyen felháborító provokáció láttán sem lehet szimpatikus.

"Google bomba" is robbant már a hazai SEO vizeken. A gengszterek szó keresőbe történő beütésére nem is olyan rég, az első helyen a Fidesz honlapja bukkant elő:

Goggle-bomba - kémkedő titkosszolgálat

De mindez semmiség a titokban végzett internetes megfigyelések mellett. A jelenségre a Snowden által kirobbantott NSA-botrány hívta fel a figyelmet.
Évtizede sincs és fény derült arra, hogy a SONY számítógépes rendszerét kirabolták. Napjainkban a cégek és a polgárok gépébe is észrevétlenül behatolhat akár a maffia, akár a hazai, akár valamelyik idegen kormány.
Christopher Soghoian TED-előadása számos bizonyítékkal szolgál. Íme:

Évekkel ezelőtt még meg tudtam mondani, hogy bizonyos nemzeti ünnep előtt ránézett-e valaki egy bizonyos minisztérium IP címéről a gépemre, sőt képben voltam, ha a Kreml könyvtárából vetettek pillantást a friss bejegyzésemre, sőt egyszer egy Langley városából érkező látogatón is elcsodálkoztam - de ma már soha semmi rendkívülit nem tapasztalok.
Miért is kutakodna utánam bárki is?
Bár meg lennék lepve, ha - amikor a Google bomba kifejezést beírtam a gépbe, akkor a második szó leütése után ne iparkodott volna néhány miniatür robot utána nézni: nem vagyok-e terrorista.

P.S. 2021 július: itt a következő lépcsőfok, a Pegasus

A helyzetkép a tájékozódás, a megfigyelés, a lehallgatás frontján most ilyen:
Az internet megfigyelése – nagy testvérek figyelnek minket