Mi menthető és mi nem a régi SEO megoldásokból?

seo-történelem tanulmányozása

Óh, azok a régi szép SEO idők! Az elit Nestcape Navigátorral űzte a bájtokat és sajnálattal tekintett a pórnépre, akiknek csupán a Windows Explorer jutott. Óh, az a nagyszerű Widows Vista, amely miatt a korábbi perifériákat a kukába lehetett dobni. Óh, amikor elég volt kitölteni a description rubrikát, hogy ragyásra verhesd a konkurenciát. És ezt olyan varázslatos számok is megmutatták, mint a PageRank...

Az SEO (Search Engine Optimization) az évek során drámai változásokon ment keresztül, ahogy a keresőmotorok algoritmusai is fejlődtek. A régi, jól bevált technikák egy része ma már elavult, míg más módszerek továbbra is relevánsak maradtak. De vajon mi az, ami még menthető a régi SEO megoldásokból, és mi az, ami már nem hatékony? Ezt a kérdést járjuk körül ebben a cikkben.

Mi menthető a régi SEO technikákból?

Minőségi tartalom

A minőségi, jól strukturált és releváns tartalom mindig is a SEO alapja volt, és ez ma sincs másképp. A keresőmotorok továbbra is azt részesítik előnyben, ha egy weboldal hasznos, informatív és jól megírt tartalmat kínál a látogatók számára. Fontos, hogy a kulcsszavak használata természetes formában történjen, ne erőltetetten. Az algoritmusok ma már képesek felismerni, hogy a szöveg mennyire releváns az adott témában, és hogy a felhasználók számára valóban értéket képvisel-e.

Kulcsszó-kutatás

A kulcsszó-kutatás mindig is az SEO alapvető eleme volt, és bár a technika fejlődött, a releváns kulcsszavak és kifejezések megtalálása továbbra is kritikus fontosságú. Ma már nem elég egyetlen kulcsszóra optimalizálni egy oldalt; szükség van arra, hogy megértsük a felhasználói keresési szándékot (search intent), és többféle kapcsolódó kifejezést is figyelembe vegyünk. A jól megválasztott kulcsszavak továbbra is hozzájárulnak ahhoz, hogy a tartalom releváns legyen a keresők számára.

Meta leírások és címkék

A meta leírások és a címcímkék jelentősége csökkent az évek során, de még mindig fontos szerepet játszanak abban, hogy növeljék a kattintási arányt (CTR). Egy jól megírt meta leírás vonzóbbá teheti a keresési eredményeket, míg a címcímkék segíthetnek abban, hogy a felhasználók azonnal megértsék, miről szól az oldal. Bár nem közvetlen rangsorolási tényezők, a kattintási arány növekedése közvetve javíthatja az oldal helyezését a találati listán.

Linképítés

A linképítés ma is alapvető SEO stratégia, azonban a minőségi, természetes backlinkek sokkal fontosabbak, mint valaha. Korábban a linkek mennyisége volt a döntő, manapság azonban a minőség dominál. Azok a linkek, amelyek hiteles, releváns oldalakról érkeznek, sokat segíthetnek az oldal rangsorolásában. A mesterséges vagy rossz minőségű linkek viszont ma már büntetést vonhatnak maguk után.

Felhasználói élmény (UX)

A felhasználói élmény mindig is fontos volt, de ma még nagyobb szerepet játszik a SEO-ban. A webhely sebessége és a mobilbarát kialakítás olyan tényezők, amelyek közvetlenül befolyásolják a keresőmotorok rangsorolását. Egy lassú, nehezen navigálható vagy mobilra nem optimalizált weboldal ma már súlyos hátrányt jelenthet a versenyben. A Google algoritmusai egyre inkább figyelembe veszik a felhasználók elégedettségét, így a UX optimalizálása elengedhetetlen.

Mi nem menthető a régi SEO technikákból?

Kulcsszóhalmozás (Keyword stuffing)

A kulcsszóhalmozás, vagyis a kulcsszavak túlzott, természetellenes használata régen még hatékony SEO technika volt. A keresőmotorok algoritmusai azonban fejlődtek, és ma már kifejezetten büntetik ezt a gyakorlatot. Az erőltetett kulcsszóhalmozás nemcsak az algoritmusokat zavarja, hanem a felhasználói élményt is rontja, hiszen a szöveg olvashatatlanná válik.

Mesterséges linképítés

Régebben a mesterséges linképítés, vagyis az alacsony minőségű, irreleváns vagy fizetett linkek szerzése működhetett, de ma már inkább árt az oldalnak. A keresőmotorok ma már képesek felismerni az ilyen típusú linkeket, és szigorú büntetésekkel sújtják azokat a weboldalakat, amelyek mesterséges linképítést alkalmaznak.

Rejtett tartalom és kulcsszavak

A rejtett tartalom és kulcsszavak használata egykor népszerű módszer volt a keresőmotorok megtévesztésére. Ez azt jelentette, hogy a kulcsszavakat elrejtették a látogatók elől, például fehér szöveggel fehér háttérre írva. Ma azonban az ilyen trükkök könnyen felismerhetők, és szigorúan büntethetőek.

Túloptimalizálás

Az erőltetett optimalizálás, például a túl sok belső hivatkozás vagy kulcsszó ismétlése, ma már nem hatékony. A túloptimalizált oldalak inkább visszariasztják a felhasználókat, és rontják az általános felhasználói élményt. A keresőmotorok is büntetik a túlzott optimalizálást, mivel úgy tekintik, hogy az oldal nem természetes módon próbál előrejutni a rangsorban.

Tartalomduplikálás

Korábban sokan használtak másolt tartalmakat, hogy gyorsabban indexeljék az oldalaikat, de ma már ez kifejezetten káros lehet. A keresőmotorok algoritmusai képesek azonosítani a duplikált tartalmat, és jelentősen rontják a webhely rangsorolását. A saját, egyedi tartalom létrehozása ma elengedhetetlen a SEO sikeréhez.

Javaslat a mai SEO-hoz

A mai SEO legfontosabb elemei közé tartozik a felhasználói élmény javítása, a relevancia növelése, és a természetes backlink profilok kialakítása. Emellett nem szabad megfeledkezni a technikai SEO fontosságáról sem. A webhely sebessége, a mobiloptimalizálás és a szerkezeti adatok (strukturált adat) használata ma már alapkövetelmény. A jövő SEO-ja egyre inkább a felhasználói szándék megértésére és a minőségi tartalom előállítására helyezi a hangsúlyt, miközben elkerüli a régi, elavult technikákat.

***

Témánkba vágó írások: