Szavak születése, halála, jelentéstartalmi változása

mesterseges-intelligencia-trend.jpg

Új kifejezés születik és indul fejlődésnek: Mesterséges intelligencia

A szavak, a kifejezések annyiban hasonlíthatóak az emberhez, hogy megszületnek, fejlődnek, változnak és végül akár meg is halhatnak.
A marketing munkánkban, jelesül az online marketing különös ágában, a SEO, magyarán a keresőoptimalizálás terén a keresőben elfoglalt pozíció megszerzésében vagy elveszítésében ennek a felismerésnek fontos szerep jut.

A frissen születő szavak használatával a cikkekben, a blogbejegyzésekben, a honlap szövegekben felkészültségünk napra készen álló voltát bizonyíthatjuk. Az érdeklődők információ éhségét kielégítve pedig látogatókat nyerhetünk meg webegységünk számára. Vagyis több szálon is erősítjük pozícióinkat a keresőmotorokban és a potenciális megrendelőink tudatában.

Szavak halála

Versenyképes honlapokon aligha látunk hivatkozásokat ilyen szavak dömpingjére:
hintó, fonó, dohog, cseléd, lóvasút, báró. Ezek vagy teljesen kikoptak a nyelvből vagy éppen halálos kereveten pihegnek valamilyen szörnyű nyavalya által sújtottan.
Hiába na, akár a szavak is mondhatnák:
„Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isá, por ës homou vogymuk.”

Szavak jelentésváltozása

A szavak jelentésváltozásának klasszikus példáját a magyar közélet a szemünk előtt hozta létre.
Az ügyes, okos, irigylésre méltóan bölcs megoldást választó, az offshore számlát nyitó személy, néhány vezérszónoklat után változott át szemérmetlen adókerülővé. Az offshore szó negatív jelentéstartalmúvá vált.
Aki offshore számlára ügyeskedi át bevételét, az ellenséggé válik, üldözendő páriává, kiváltképp, ha másik politikai közösséghez húz.

offshore-jelentesvaltozas.webp

Szavak születése

A mesterséges intelligenci (AI / MI) megjelenésével, mintha dézsából öntenék az új szavakat. Ha a ChatGPT segítségét kérjük szövegíráshoz, prompt-ot kell írnunk...
De nézzünk is rá néhány új jövevény jelentéstartalmára. (Persze néhányat korábban is ismertünk szegről-végről, de értékességük, használatuk gyakorisága most érett igazán be):

 

  1. Mesterséges intelligencia (MI): A számítógépek és rendszerek által történő intelligens viselkedés képességét leíró fogalom.

  2. Gépi tanulás: Az olyan algoritmusok és módszerek, amelyek lehetővé teszik a gépek számára, hogy tapasztalatokból tanuljanak és fejlődjenek.

  3. Deep learning: Mélytanulás, ami olyan gépi tanulási technikákat jelent, amelyek nagy méretű neurális hálózatokat alkalmaznak.

  4. Chatbot: Automatizált beszélgetőprogram vagy robot, amely képes kommunikálni emberi felhasználókkal.

  5. Big data: Nagy mennyiségű adat, amelyet az AI és analitikai eszközök segítségével dolgoznak fel és értelmeznek.

  6. IoT (Internet of Things): A dolgok internetje, ahol különböző eszközök és gépek csatlakoznak az internethez és kommunikálnak egymással.

  7. AR (Augmented Reality): Kiterjesztett valóság, amely a valóságot digitális információkkal kiegészíti.

  8. Blockchain: Blokklánc, egy elosztott adatbázis technológia, amely biztonságos és átlátható tranzakciókat tesz lehetővé.

  9. Cybersecurity: Kiberbiztonság, amely a számítógépek, hálózatok és adatok védelmével foglalkozik az internetes támadások ellen.

  10. Quantum computing: Kvantumszámítás, amely a kvantummechanika elveire épülő számítási technológia.

Miért születnek új szavak?

Joggal vetődik fel a kérdést, miért is születnek az új szavak. A magyarázatra tegyünk is egy kísérletet.

Technológiai fejlődés: Az új technológiák, eszközök és folyamatok gyakran új szavakat hoznak létre. Például, az "internet", "mobiltelefon" vagy "mesterséges intelligencia" olyan fogalmakhoz kapcsolódik, amelyek a technológiai előrelépésekkel kerültek be a mindennapi nyelvhasználatba.

  1. Kulturális változások: Az új kulturális tendenciák, események vagy jelenségek gyakran új kifejezéseket generálnak. Például, az "öko" vagy "hipster" olyan kifejezések, amelyek a kulturális változásokat és új irányzatokat tükrözik.

  2. Társadalmi változások: Az emberek életstílusának változása, társadalmi mozgalmak vagy demográfiai változások is új szavak születését eredményezhetik. Például, a "workation" (munka és vakáció kombinálása) vagy a "staycation" (otthoni vakáció) olyan kifejezések, amelyek az életstílus változásait tükrözik.

  3. Globalizáció: A globális kapcsolatok növekedése új kifejezéseket hoz létre, amelyeket a különböző kultúrák és nyelvek közötti kommunikáció során használnak. Például, a "blog" (webnapló) vagy a "selfie" (önfotó) olyan kifejezések, amelyek a digitális kor globális jelenségeit tükrözik.

  4. Szakmai vagy tudományos fejlődés: Az új területek vagy technológiák fejlődése gyakran új szakkifejezések megjelenését eredményezi. Például, a "nanotechnológia" vagy a "klímakatasztrófa" olyan fogalmak, amelyek a tudomány és a kutatás területén születtek.

Most, hogy egy kisebb fajta szemlét tartottunk a szavak fölött, már csak a jelenségek alkalmazásának gyakorlata van hátra.

*** 
Ajánlott tartalmak: