SEO: nyelvi szabályszegések

Nehéz nyelv a magyar a SEO-ban is

Az Interneten nem mindig érvényesülnek a magyar nyelv szabályai. E finom megfogalmazásnak csupán egy részében felelős a nyelvi tudatlanságunk. Ugyanis egyre gyakrabban kényszerülünk a SEO (keresőoptimalizálás) során a mások nyelvi, fogalomismereti hiányosságaihoz idomulni, ha nem akarunk a látogatók által általánosan használt keresőszavakra kapott találatokról lemondani!

Az egyik "legszebb példát" a Sigray-féle passzívház tervezés honlapjának és blogjának keresőkre optimalizálása adja ebben a témakörben.

A passzívház fogalma csakis így, egybe írva jelenti azt, amit az egyszerűség kedvéért a tervezőmérnök ekként foglal össze, igen ügyesen így tömörít: magasabb épületminőség, kevesebb energiával.

Külön írva a szavak nem jelentenek semmit. Ugyanis minden ház passzív, így, hosszú í-vel, egyik sem jár sportolni, üvöltözni focimeccsekre, s nem vesz futócipőt sem.

Igen ám, de a látogatóknak egyre gyarapodó száma keresi a keresőkben hibásan - külön írva (és/vagy rövid i-vel) - a fogalmat.
Ennek egyik oka, hogy a Google maga is szívesen ajánlja - a beírt betűkhöz automatikusan hozzáfűzve a kiegészítést kereséskor - a hibás, külön írt alakot.

Annyira súlyos a helyzet, hogy ma már TÖBB a hibás alakra a keresés és így a találat is, mint a helyes kifejezésre!

Nyelvőr-e a SEO munkás?


A SEO-s jogosítványa nem vonatkozik konok nyelvi "népnevelésre", meghatalmazása az adott áru, az adott szolgáltatás kelendőségének növeléséig terjed - így aztán az a honlap a passzívház külön írt változatára is megszerzi az így kereső látogatókat. Meg bizony, mindenfajta keresésre benne van az a honlap az első öt találatban.

Mindeközben persze sorvad ?, változik ? a magyar nyelv. Az Internet terjedése így látens módon elősegíti a hosszú magánhangzók sorvadását, az egybeírás szabályainak "egyszerűsödését". Ha ehhez hozzávesszük, hogy a számítástechnika jeles képviselői nem feltétlenül legendás alakjai a magyar nyelv ápolásának - akkor azért szomorú sejtéseink lehetnek a jövőről. Azokról az időkről, amikor már mindannyian passzívházban leszünk nyelvileg is passzívak.

***

Frissítés
PS. 2023.09.02.
Ráakadtam e régi bejegyzésre és örömmel tapasztalom, hogy a keresők királya már nem a hibás változatot ajánlja keresésre.
Viszont még mindig láthatóak olyan honlapok, amelyek nem a jó verzióban jelenítik meg a passzívházat. Vagyis a hiba továbbgörgetésében aktívak :-)