SEO iparágak: a linkipar

A linkipar

Ha útnak ered egy gondolat, amely tartalmaz valamiféle előnyt a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás terén, arra hamarosan iparágak (ál-iparágak) fognak települni világszerte.
Itt van például a linkek ügye. A “minél több a link – annál jobb a helyezés” gondolat azonnal létrehozta a “linképítés iparágát”, amelynek keretében szorgalmas iparosok pénzért megszerzik a megrendelőnek – válogatás nélkül – a linkeket.
Az iparág szélén már nem csak link megszerzésről, hanem számítástechnikai leleménnyel létrehozott, relevánsnak tűnő linkek gyártásról is beszélhetünk, amelynek már végképp nincs köze a természetes tetszésnyilvánítást megvalósító, az értékeket elismerő linkekhez.

Ugyancsak messze áll a természetes link fogalmától a pénzért linket árusító linkfarmok létrehozásának és működtetésének ügye.

Az álipar által létrehozott linkek azonban előbb-utóbb visszaütnek, a backlinkekkel egyébként is jó lesz vigyázni.

A törött linkek

A folyton változó online világban a “törött link” fogalmát sem árt ismernünk. Ez azt jelenti, hogy a mi webegységünkből kiinduló link már nem jut sehová.
Például itt van Magyarországon a megszűnt freeblog blog szolgáltató esete. Nyilván vezettek ott blogot barátaink és most a rájuk mutató linkek nem mutatnak sehová.
Minél több ilyen törött linkünk van, annál "dühösebb lesz" ránk a Google, mert a robotjait össze-vissza szaladgáltatjuk, azaz nem tartjuk rendben a honlapot. A rendetlen honlapnak pedig aligha nő a PageRank értéke.

A törött linkek feltérképezéséhez szerencsére van egy nagyszerű programunk, a Xenu, időnként nem árt végigfuttatni a saját honlapon. (A XENU e sorok írásakor itt érhető el:
http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html#Download )

Rossz linkek

A bejövő rossz linkek ellen is van védelem (a fizetett, mesterségesen vagy ártó szándékkal, harmadik fél által létrehozott linkeket tekintjük rossz linknek). A védelmet egyfelől a megelőző gondos válogatás, másfelől a Google, amely esetenként értesítést is küld, illetve a jelenségre épülő iparág, a “rossz link gyilkos” iparág termék kínálata jelenti.
(Íme, egy kis válogatás ebből: www.linkremovalguide.com/link-removal-services/ )

Persze, vigyáznunk kell a fizetős programok vásárlásával, meg a nem kívántnak minősített linkek eltávolításával – a Webmestereszközökben van ilyen opció –, mert a Google felhívja arra a figyelmünket, hogy a linkeket elutasító eszközét egy normálisan működő, átlagos honlap esetén szükségtelen gyötörni. Hiszen a Google tudja, hogy milyen linkeket nem kell figyelembe vennie.

Ál vendég bejegyzés

Matt Cutts a blogjában egy újabb iparágra hívja fel a figyelmünket, amely a vendég bejegyzés álarca mögött termeli a linkeket. (The decay and fall of guest blogging for SEO)

S mindjárt hozzá is teszi a Google mérnöke, hogy figyelnek a jelenségre, tehát a vendég bejegyzésre már nem érdemes SEO-t építeni.
Persze nem kell megijednie azoknak akik például közösségi blogokban is megjelennek (jómagam például a Blog Pécs és a Világ Ma hasábjain), mert a Google korántsem az internetes aktivitás ellen van, csupán a hamis iparágak visszaszorításán, vagyis a természetes link kapcsolódásokért dolgozik!

*****

Tudástár: Linképítés és linkleépítés

A témához kapcsolódik:

Linképítés

Hány domain kell a jó keresőoptimalizáláshoz?