Kép és video a keresőoptimalizálásban

WC-pumpa kép
WC-pumpa

Mottó: "Ha a WC dugul el, akkor végre elővehetjük kedvenc harci eszközünket, a pumpát!"
Nagyjából négy éve találkoztam a mottóban mutatott sorral, egy, a duguláselhárítás témakörében futó honlapon, s most eszembe jutott, látva, hogy bizony ezt az iparágat is elérte a neten a kép bősége, a videó-sorozatok megjelenése.
Ahogy a WC-pumpát felváltják a víz-, gázszerelés, duguláselhárítás terén az okos gépek, ugyanígy a korszerűség előlép a honlapokra is. Vagyis a kor nyelvén, videón kapjuk a hasznos tanácsokat.

Fotó és keresőoptimalizálás

A képbőségnek persze következményei vannak a mi kedvenc harci eszközünkre, a SEO-ra, a keresőoptimalizálásra nézve is!
A képekről általában azt mondjuk, hogy a tűéles, kontrasztos megjelenítéshez jpg kell, a kevésbé kontrasztoshoz pedig a png is jó. De bármelyik legyen is, akkor járunk el helyesen, ha a kép neve magán viseli a tükrözött tartalmat, miként a kitöltött alt="" (alternatív szöveg) és title="" (cím) is pontos magyarázatot ad arra, hogy mit is ábrázol a kép.
Ugyanis a keresők nem látják magát a képet, s így az általunk megadott szövegekből tájékozódnak annak tartalmáról! A pumpás példa kép így a WC-pumpa.jpg nevet viseli, a kitöltött alt-ja is ez, és még a title is ezt a megnevezést adja némi minősítéssel. Sőt, képaláírást is tettem, benne a kép lényegével: Kitöltött alt="WC-pumpa".

Tehát egy-egy kép akkor lesz hatásos eszköz a keresőoptimalizálásban, ha ennyi mindenre figyelünk. Plusz hozadéka lehet a gondosságnak, hogy a Google keresőben a képtalálatok között viszontlátni a képet csakis így lesz rá esély és komoly reményünk.

Video és SEO

A videók bemutatására vagy saját lejátszó, vagy a mára sokkal elterjedtebb és praktikusabb YouTube beágyazás szolgál. Az utóbbi megoldás előnye, hogy nem a saját tárhelyet terheljük egy-egy termetesebb videó állományával és a beágyazás is könnyű , néhány kattintással megoldható.
Egyszer megkérdezte tőlem valaki, hogy milyen hosszú legyen egy egyszerű információt közzétevő videó. Azt válaszoltam, hogy a kérdés helytelen, mert így volna jobb megfogalmaznia: milyen rövid legyen az a videó!

Bár jó volna, ha honlapunk, blogunk előrehaladását segítené az azon videózással eltöltött idő, de tudnunk kell, hogy a látogatót a gyors habzsolás jellemzi az interneten. Ha üresjáratba ütközik egy videón, máris megy tovább!

***

Kapcsolódó blogbejegyzések: