Együtt élni egy épületgépésszel?

Az Energiapartner logoja

Vendégbejegyzés. Írta: Zámbori Tamás

Legyen a partner Energiapartner

Mai világunk egyre inkább arra felé tart, hogy a hétköznapi életben felmerülő megoldandó helyzetekre, problémákra szinte saját magunknak kell megadni a választ. Az internetes keresők adta lehetőségek pedig egyfajta „autodidakta tudósokká” varázsolják az embert.
A valóság azonban sokszor szembesít.

Otthon: minden benne van, amire szükségünk van, biztonság, meleg, a családi együttlét, a csapadék elől elbújni, meghúzódni. Az otthon általában saját ingatlan vagy egy bérlemény. Az otthont ápolni kell, mert az is öregszik. Felújítások is szükségesek, ha tudatosak vagyunk és hosszabb távra tervezünk. És olyan is előfordulhat, hogy meghibásodás történik az ingatlanban, csőtörés, elromlik a fűtés, csepeg a kazán stb.
Szóval jól jönne persze, ha együtt élnénk egy épületgépésszel… de ez csak keveseknek adatik meg…

Ön tervező vagy reagáló típusú?

Ha le szeretnénk szűkíteni két csoportra az ingatlantulajdonosokat vagy bérlőket, egyértelműen ezt a kettőt nevezhetnénk meg.
A tervező ingatlanát is úgy kezeli, hogy tisztában van az amortizációval, ezért „képben” van például a rendszeres felújítások, karbantartások jelentőségével.
Az éven belüli vagy több éves ciklikus munkálatokat szakemberrel végezteti el, aki garanciát is vállal a munkájáért. Ez egy ideális együttműködés, mert a szakember is pontosan tudni fogja, mi a teendő, nem fogja meglepetés érni, miközben a megbízó is tudni fogja, a rendszer működni fog, nagyobb, meglepő meghibásodás nem következhet be, váratlan, nem tervezett pénzügyi kiadással nem kell számolnia. Ugyanide tartozik az a típusú ember, aki a komfortosságot és a csökkenő energiaköltséget helyezi előtérbe.

A reagáló típus ennek pontosan az ellenkezője. Esetében általában azonnali segítségre van szüksége, „gyorsan egy szakembert ide, de most” felkiáltással és kétségbeesve fog rákeresni épületgépészeti vállalkozásokra. A javítás költsége ilyen esetekben sokkal több lehet, mint a tervezett karbantartás során.

Internet vagy szakember?

Ma már megkerülhetetlen az információszerzésben az internetes keresők használata. A legtöbb, tudatos felhasználó sok esetben „rákeres” az interneten a számára szükséges, tervezett vagy reagáló helyzetre. Mi a teendő? Mi lehet a meghibásodás oka? Mennyibe kerülhet ez nekem? Ki tudja ezt megjavítani?
Persze ilyenkor jönnek jól az olyan szaknévsorok, ahol sok információhoz és a szolgáltatók adatbázisához is hozzá lehet férni. A legjobb persze, ha ez ellenőrizhetően biztonságos mert egy szakmai szövetség van mögötte.

Címkék: Internet