Gyöngyszemek: Made in Japan

A keleti áru minőségéről

Vendég blogbejegyzés. Írta Schön András - Andevi Kft., Budapest
A Távol-keleti gyöngyök minőségéről hosszasan lehetne polemizálni. Ugyanis napjainkban már megdőlt a belénk rögződött előítélet, hogy Távol-kelet az Kína, Kínában pedig csak szemetet gyártanak és az "ócó". Egy japán családi vállalkozásról és termékeiről írnék, de azért Kínáról is legyen szó, már az előítéletek miatt is. Valamint saját szememmel láttam, ott voltam, és nem egyszer...

Szóval milyen is az a "ócó" kínai gyöngy?! Nos, ha jó helyen vesszük, gyárakkal tárgyalunk, meghatározzuk a kívánt paramétereket, akkor minőségi és nagyon jó. Hozzá teszem: nem olcsó! Fantasztikus gyárakban jártam, ahol gyöngyöket és bizsu alkatrészeket készítenek nagy mennyiségben, világszínvonalon.

Az "eredeti" olasz és francia divatékszerek nagy része természetesen Kínában készül, a legkorszerűbb gépparkkal felszerelt gyárakban. Viszont a minőséget meg kell fizetni, még a Nagy Fal országában is.
Nos, Japán is Távol-kelet. És persze teljesen mááás!
A made in Japan minőséget jelent. Tökéletességet, precíziós munkát, alaposságot. De tetszenek emlékezni a múlt század 60-as, 70-es éveire? Nem fényévekről beszélek. Az Egyesült Államokban akkor például a Honda, Toyota márkákról úgy beszéltek, hogy az nem gépjármű, hanem valami ázsiai vacak, egy fillért sem ér. És hol volt akkor (a már nagyon is létező) Sony és Panasonic? És ma hol van a Grundig és a Philips?

A japán TOHO gyöngyökről

A világ egyik leghíresebb gyöngyüzeme Japánban működik. A neve: TOHO. Így, csupa nagybetűvel, mert megérdemli.
Családi üzem, alig száz alkalmazottal.
A második világháború előtt alapították a nagyszülők Hirosimában. Nem egy szerencsés hely, de oda születtek és túléltek mindent.
Nevük mára összeforrt a japán tradicionális és abszolút felső kategóriás üveggyöngyökkel. Szó szerint csodákat alkotnak, mert ez inkább művészet mintsem gyártás. A gyöngyök királyai. A TOHO gyöngyök mérete típusonként tökéletesen azonos, század milliméterre. A gyöngyök furata nagyobb, mint a szokásos üveggyöngyöké, vagyis súlyra azonos kiszerelésben jóval több gyöngyszem található. A nagy furat és azonos méret eredményeként egyszerűbb a fűzés, és gyöngyszövésre nagyszerűen használható. Érdemes lenne a TOHO gyöngyök színvilágáról írni, de azt valóban látni kell. Olyan színeket is alkotnak, amelyeket egyszerű halandó elképzelni sem tud.

Japán TOHO gyöngyök színválasztékából
TOHO gyöngyök színválasztékából kicsiny ízelítő

Mi történt Düsseldorfban? Találkoztam  Iwao  Yamanaka Úrral, a TOHO gyár halk szavú, szerény menedzserével, aki nem gyöngyöket, hanem tervrajzokat mutatott. Elmagyarázta, hogyan készül egy gyöngy. Nem egy tonna, egy darab. Ki gondol erre, amikor vásárol egy kis csomag TOHO gyöngyöt? Hogy átkozottul nehéz megtervezni egy darabot, mert tökéletesnek kell lenni a "műremeknek", s csak utána lehet elkezdeni a gyártást, ami szintén nem egyszerű.
Hát igen, ilyen egy jól szervezett, világhírű családi vállalkozás. Vagy ahogy Yamanaka Úr mondta:

"Csak a legjobb minőséget nevezzük minőségnek."

TOHO - MADE IN JAPAN - tőlük érdemes tanulni! Mi is megpróbáljuk s üzletünkben ezért kapható közel hatszáz féle e csodás gyöngy-alkotásokból.