Keresőoptimalizálás, honlap-optimalizálás, keresőmarketing, SEO? Melyik helyes?

Minek nevezzelek keresőoptimalizálás?

Keresőoptimalizálás, honlap-optimalizálás, keresőmarketing, SEO? A keresőt nem lehet optimalizálni, azt a keresőt megalkotó számítástechnikusok „optimalizálták”, ha egyáltalán. Mi a honlapokat tudjuk a keresőkre optimalizálni! - írtam nemrégiben!
Vélemények eddig:

Balla D. Károly, író
"A fogalom tisztázásában alapvetően igazad lehetne. De mégsem. Szerintem.
Olyat is mondunk, hogy íróasztal, pedig nem is tud írni. És a halászlét sem halászből főzik. Ahogy a halászlé azt jelenti, hogy „Az a lé, amit a halász főz magának”, úgy a keresőoptimizálás is azt jelenti: „Honlap optimalizálása keresőkben való jobb megjelenés céljából”.
Ez úgynevezett jelentéssűrítő szóösszetétel."

El Lobo - A farkas, blogger, honlap-optimalizáló
"Ha egyszer van egy logikailag is tiszta kifejezés - honlap-optimalizálás, akkor ne használjuk szerintem a logikailag helytelen keresőoptimalizálást!"

A honlap-optimalizálás többjelentésű

Balla D. Károly, író
"Szóval az a baj, hogy nem tudni, milyen célra, mi „alá” optimizálod. honlap-optimizálás az is, ha pl. azért optimizálod, hogy nagyon gyorsan letöltődjön, vagy pl. azért, hogy nyomtatható legyen vagy gyengén látók is olvashassák. de lehet, hogy hülyeséget beszélek."

El Lobo - A farkas, blogger, honlap-optimalizáló
"Keresőkre optimalizálás! Ehhez mit szólnál?"

Balla D. Károly, író
"Igen, ez pontos kifejezés, csak mivel két szóba írandó és mivel köztük határozói viszony van, kicsit suta mondatba foglalva újabb viszonyhelyzetben.
„Fejemet adtam keresőkre optimizálásra.” Ládd, nekem semmi sem jó."

Dr. Fojtik János, marketingszakíró
"Olvasd el (esetleg újra) Nádasdy Ádám sorozatát a NanCs-ból, valamikor kétezerből.
Szóval, szerintem neked biztosan igazad van "logikailag", viszont ez láthatóan nem érdekel senkit, ezért gyakorlatilag meg BDK-nak van igaza, te legfeljebb utálod a keresőoptimalizálás szót. Igaz, ami igaz, esztétikailag még igazad is lenne, ha az alternatíva nem a honlap-optimalizálás volna.
A logikát iletően meg csak annyit, hogy a home page egészen egyszerűen kezdőlapot jelent, viszont aki ezt először használta, az vagy nem ismerte a home-nak ezt a jelentését (tizenvalahányadik helyen van benne a szótárban), vagy jobban tetszett neki (nem logika, érzelem!) úgy, ahogy most van. Ezért honlapnak mondjuk."

Upgrade 2007.01.14.

Fuksz Ágnes szociológus (SZEF = Szellemi Erőforrás)

Induljunk ki a változásból, a fejlődésből. A nyelv él és folyamatosan változik. A családi környezet, az iskolázottság és az olvasottság (életünk végéig tartó szocializáció) alapvetően meghatározza a szókincsünket, nyelvhasználatunkat...

***