Merre tovább Google Chrome?

Piachódító úton a Chrome

Ha olyan programot akar készíteni valaki, amilyen már bőven található a piacon, akkor lássuk be - nem lesz könnyű dolga. A Google most a böngészők piacára kíván betörni a Google Chrome böngészővel, ahol az őshonos népek zsigereiben még ott zsibong a hajdani ász neve, a Netscape Navigatoré, ahol a "tömegek" az Internet Explorert eleve a gépjükre "készen kapják", ahol a csemegét kedvelők a Firefoxon hasítanak, ahol a Safari is újfajta sztár...

Szóval Google név ide, keresőóriási cím oda, azért ez egy jól belakott terep, tele élő és holt versenytársakkal.

Időutazás a keresők univerzumában

A fenti sorokat 2008 szeptemberében írtam, miként a lentebbieket is.
Ma, 2022 decemberében viszont jelezhetem: a Google Chrome letarolta a tájat, nyugdíjba küldte a Microsoft próbálkozásait, piacvezetővé vált. Magyarországon annyira egyértelmű úr, hogy részesedése a keresések piacán 95% fölötti.

Ha egy ennyire belakott piacon akar valaki az új programjával előre lopakodni, akkor az általános gyakorlat szerint egy hatalmasat rápakol a szolgáltatás mennyiségi oldalára és kész.
A Google viszont éppenhogy az általános trend ellenében szokta megvívni harcait, miként azt a hallatlanul puritán keresőjével is tette a sikerei kezdetén, amely tulajdonképpen egy vacak kis lécecske (volt), de kitűnően lehet(ett) vele keresni a neten.

Nos, a Chrome is ilyen. Egyszerű, gyorsan lehet vele böngészni a weben - és kész.
Ám mindaddig, amíg nem lehet rátelepíteni pl. a Google saját szülötteit, a kapcsolódást mondjuk a Google Toolbart  a PageRank "mérőléccel", hogy azonnal lássuk pl. az olvasott oldalnak mekkora a PageRank értéke, addig maradnak kérdéseink.

PageRank mérő lécecske | Google Toolbar kép

Az Internet Explorer, a Firefox felengedi ezeket a Google kiegészítéseket, csak a Google Chrome nem?
A keresőoptimalizálás szempontjából fontos lehet az a lécecske. (PageRank, lapra mutató hivatkozások...)
Amíg egyszerű marad, gyors, de öltöztethető (azaz kiegészíthető lesz segédprogramokkal), addig jó szolgálatot tehet. Ha felpuffasztják a versenytársak parádés megjelenéséhez (és méretéhez), akkor csak a sok közül egy marad.