Keresőoptimalizálás, PageRank a Chip Magazinban

A Google-egyenletről másképp

A CHIP Magazin 2008. októberi száma A Google-egyenlet megoldása címmel tesz közzé egy ismeretterjesztő célzatú írást, amely a keresőoptimalizálás, (SEO - Search Engine Optimization) témakörében, azon belül pedig különösen a PageRank értékének kiszámításában "utazik".

Az átfogó cikk a keresőoptimalizálás számos kérdését érinti: PageRank; linkkövetés; Black-Hat-SEO; linkspam; cloacking...

A témában íródó valamennyi okos újságcikknek örülni szoktam - ennek is! -, egyebek mellett azért, mert a keresőoptimalizálásra irányítja a figyelmet, tehát arra a szakmai ágra, amelyben magam is kenyerem keresem. És ugye amiről írnak a lapok - az fontos, amiről pedig nem írnak, az nem az.

Marketing nélkül nem megy a keresőoptimalizálás

És ez az utóbbi mondat máris átvezet minket a MARKETING világába, amelynek szerepe, nélkülözhetetlen IRÁNYÍTÓ, MEGHATÁROZÓ SZEREPE VAN a keresőoptimalizálásban - és ez a szemlélet azért nem igazán jellemzi ezt, az amúgy pontos ismeretterjesztő írást a CHIP Magazinban.

Ennek a szemléletnek a hiányát olyan mondatok árulják el, mint az, amelyben pl. a description meta tag kitöltéséről esik szó (62. old, középső hasáb eleje), és a szerző szerint "A webmester feladata, hogy az xyz helyére (mármint a description tartalmaként; kiegészítés és kiemelés tőlem - B.L.) valami figyelemfelkeltő leírást adjon az adott oldalról ..."

Márpedig felfogásom szerint ez a figyelemfelkeltő valami volna a lényege mindannak, amiért az egész szerencsétlenkedés, mármint a honlap készítése történik, ez a valami a dolog leglényege, ezt szolgálja a honlapon belül és kívül, így a keresőkben is - minden.

Márpedig ha ez így van, akkor az az igazság, hogy a webmestert a description közelébe sem szabad engedni, nehogy ő találjon ki ide VALAMIT, viszont a marketingest addig kell "verni", amíg megérti, hogy ez itt az ő terepe.
Ha ezt egy cégnél NEM így gondolják - akkor ne is tessenek honlapot készíteni!

Kapcsolódó írások:

Keresőmarketing