Európa Kulturális Fővárosa - Pécs és a többiek

EKF - csúsznak a beruházások befejezésével

A mai Új Dunántúli Napló azzal a keserű hírrel lepi meg olvasóit, hogy Pécsett két beruházás befejezése is csúszni fog, mi több, esetleg építésük be sem fog fejeződni 2010-ben, pedig ebben az évben lesz Pécs Európa Kulturális Fővárosa.
Igazán meglepő a hír a Nagy Kiállítótér esetében, mert a csúszás oka, hogy a tervezett meleg vízzel történő fűtéshez "abban a mélységben, ahol a szakértők meleg víz felbukkanására számítottak, eddig nem akadtak rá".
E ponton elidőzhetnénk amúgy, hiányolva kicsit a köznyelvben tutinak mondott bizonyosságot a tervek összeállítóinak íróasztaláról, de nincs időnk az elidőzésre, mivel bő két hét múlva már nyakunkon lesz 2010, amikor is a világ szeme Pécsre fog szegeződni.

Ám e ponton jegyezzük meg, ez a szegeződés nem nagyon igazolható az interneten. Bő két héttel a fővárossá válás előtt a Pécsre történő keresések száma semminemű többletérdeklődésre nem utal.
De ez nem pécsi sajátosság. Kontrollképppen pl. Lille (2004, kék), Cork (2005, piros) és Luxembourg (2007, narancs) internetes rákereséseit is kikereshetjük a Google Trends segítségével.

Kulturális fővárosok és az internetes rákeresések alakulása
Kulturális fővárosok és az internetes rákeresések alakulása

Tanulságként levonhatjuk: önmagában a fővárossá válás ténye direkt és látványos módon nem növeli az internetes érdeklődést. Annak kiváltásához valamilyen többlet produkcióra is szükség volna.
Ám tartok tőle, a meleg vízes történetünk nem lesz ehhez megfelelő!

De remény persze van, példának okáért Debrecen nevének rákereséseit igen erősen megdobta a focistáik mégoly gyászos szereplése is a BL-ben.

pecs_debrecen
Pécs (kék) és Debrecen (piros) a keresések tükrében

Biztosra veszem, hogy Pécs 2010-ben felvonultatandó kulturális programjai között lesznek olyanok, amelyek a városra irányítják a figyelmet.

Mindemellett a csodavárást alighanem be kell fejeznünk. Mert nincsenek csodák. Viszont lesznek megszépült tereink, új épületeink - mégha esetleg időben megcsúszva is. És egy (M) hatosunk, ha ötösünk nem is lehet :-)

***

Hasonló elemzésem másutt:

SEO: hol élsz te?