Információs jobbágyfelszabadítás

Csepeli György és Prazsák Gergő előadása

Csepeli György, Prazsák Gergő: Örök visszatérés? Társadalom az információs korbanÖrök visszatérés?

Ha valaki nem tudná, hogy ma milyen állapotban várja Magyarország a felzárkózást az információs korszak élvonalához, az tegnap Pécsett megtudhatta Csepeli György és Prazsák Gergő előadásából. Nem véletlenül használom itt a várja szót, hiszen a szociálpszichológiai értelemben vett cselekvő emberek száma Európában nálunk a legalacsonyabb, 10%, miközben az északi országokban ugyanez az érték 65% .
Nálunk a szenvedők aránya 70 százalékos, s ők azok, tehát a többség, akik az államtól várják mindenben a sorsuk jobbra fordulását...

Kitűnő, közvetlen hangvételű és sokkoló előadást kaptunk, amely kimondatlanul is szembesítette a jelenlévő pécsi értelmiséget (a marketingeseket, a szociológusokat, az egyetemi központ alkalmazottait, a tanárokat, a közgaszdászokat és az informatikai hallgatókat) a feladatával.

Örök visszatérés

És a könyv, amelynek friss, bemutató előtti, nyomdaszagú példányait lapozgattuk - Csepeli György, Prazsák Gergő: Örök visszatérés. Társadalom az információs korban - szóval ez a könyv az érdeklődő, gondolkozó polgárt is szembesíteni fogja mindenütt Magyarországon.

Feltéve persze, hogy van még egyáltalán valamilyen felelősségérzet a társadalom iránt a magyar értelmiségben.
Bennünk, ott lévőkben, szemmel láthatóan volt, mert számos szót görgettünk piacról, blogról - cégblogról, web 2.0-ról, információs társadalomról.

Felmerült egy olyan párhuzam is, amely a Kassák által fémjelzett aktivizmusra hivatkozva vetette fel a modern, a hálózati-információs társadalomban élő értelmiség felelősségét az új korszakban. Mert tulajdonképpen már létrejött az a viszonylag rejtett háló is (a nyilvánvalókon túl), amelyen a korszak legmozgékonyabb, innovatív, a haladásért tenni kész elméi kommunikálnak, olykor határokon átívelő módon, alkalmanként össze is fogva, egymás és a közösségek céljait segítve, de ez a háló igazából még kihasználatlan!

Azt korántsem tartom véletlennek, hogy ezek a felvetések éppen itt, s éppen Csepeli György látogatása alkalmával hangzottak el.

* A rendezvényre a Pécsi Reklám7 keretén belül a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Marketing Klubjában került sor. A szervezők munkáját a Pécsi Internet Akadémia segítette.)

Csepeli György és a Pécsi Internet Akadémia alapítói
Csepeli György és a Pécsi Internet Akadémia alapítói

P.S.
- A szóban volt könyvnek blogja is van:
Csepeli György, Prazsák Gergő: Örök visszatérés

Csepeli György: A hatalom anatómiája