Miért tegyünk videót a honlapra, blogra?

Rendet rakok. Szokatlan eljárás ez tőlem, az asszony is nagy szemeket mereszt, ahogy gyűlik a szemétkosárban az ezmegaz. A gépem, és benne a virtuális szöszmöszök után, lám, a polcom is sorra került, a Betacam SP-k, a U-matic nevű őskori és a MiniDV nevű újkori kazetták halmai; VHS és SVHS mütyűrök, DAT kazetták rádióreklámokkal, hagyományos floppyk és LS Super Diskek, könyvek, leírások, útmutatók, DVD-ék és CD-ék kaotikus birodalma.
Az egyik CD-én Harkányi PR film feliratot találok - nézzük csak meg, mi lehet rajta!

Régi emlék, nagyjából másfél évtizedes a film, amelynek kedvéért repülővel emelkedtünk Harkánynál a magasba, hajóra szálltunk a Dráván Drávaszabolcsnál, aztán Villányig szaladtunk autón a képsorokért.
- Minden gyógyfürdő a reumások Mekkája akar lenni, ezzel akarnék szakítani - szólt a legfőbb megrendelői instrukció, mielőtt nekiültem volna a forgatókönyv megírásának. Így lett Harkány - Mekka helyett - családi üdülőhelyként pozicionálva. (Hogy napjainkban milyen marketing koncepciót követ a gyógyfürdő, azt nem tudom, így a marketing iránt elkötelezett olvasó kíváncsiságát, meg a sajátomét sajna nem tudom kielégíteni.)
Akkoriban Babics Sztévóval és Nemeskéri Imrével gyártottam filmet, ők voltak az állandó munkatársaim, hosszú órákat (és részemről nehéz pénzeket) fordítottunk a harkányi filmekre. Mert nem csak ezt készítettük a vezényletemmel, hanem számos nyelvre lefordítva úgynevezett fürdőkalauzokat is. Ezeket a kalauz filmeket a külföldi és hazai kiállításokon és a harkányi szállodákban lehetett megnézni. Mire a turista a fürdőbe ért, már látta előre, hová fog jutni, tudta, hogy hol öltözhet át, tudta, hogy illik majd a medencébe lépés előtt zuhanyoznia és nem árt, ha vigyáz a csúszós köveken, mert ha nem, akkor könnyen hanyatt vághatja magát!

Na, de nem hagyom, hogy elragadjon a múlt, inkább arról kéne most szólnom, amit a címben ígértem: miért tegyünk videót a honlapra, blogra? Mármint SEO szempontból persze.
Nos, aki használja a Google statisztikai rendszereit, az láthatja, hogy a honlapon, blogon töltött látogatói időt is komoly apparátussal figyeli és tartja számon a keresőkirály, s ebből joggal gondolhatjuk, hogy egy-egy honlap, blog fontosságának megállapításakor, besorolásakor az azon eltöltött látogatói idő is számíthat.
Vagyis kettős értelemben is jó, ha videót mutatunk látogatóinknak: egyfelől a képpel-hanggal a kor nyelvén és érdekes módon szólunk hozzájuk, másfelől pedig, ha tényleg érdekeset mutatunk - a nálunk eltöltött idő is növekszik. Vagyis jobb helyezés lehet a jutalmunk a keresőkben!
És akkor máris a SEO Mekkájába juthatunk :-)

Reményeim szerint ez a bejegyzés arra is rámutat, hogy a valódi SEO nem az "adj rá linket, midegy, hogy honnan" elvén működik, hanem egyfelől a SEO valóban része a marketingnek, pláne az online marketingnek, s ebből következően számtalan tényező együttjátéka, egymásra hatása adja meg a kívánt eredményt. (Most az érdekesség és a webegységen eltöltött látogatói idő függvényében nézelődtünk. És volt egy kis elbeszélés, mondjuk úgy - sztori hatás.)

Kérdés persze, hogy hol tároljuk a filmet.
A legegyszerűbb ingyen, a YouTube-on elhelyezni a filmünket (mint ebben az esetben is), ahol 10 perc vagy 2 GB a határ, s kitűnő minőségben, a világ bármely pontjáról elérheti - akinek engedélyezzük. (Sőt, megoszthatja bárki bárkivel, beágyazhatja a blogjába vagy a Facebook fiókjába is akár, hozzászólhat, le- vagy megszólhatja vagy egekig dícsérheti, akinek annyira elnyerte a tetszését.)

***

Titkok még az online marketing és a SEO világából:

A blogstratégia és a szakmai blog előnyei

Más fürdők Baranyában:

Élmény, fürdés, Sikonda, óra

Megnyitott a Szigetvári Gyógyfürdő avagy prospektust miért nehéz készíteni

A marketing és gyógyfürdők kapcsolatáról Héder Sándor blogjában:

Hogyan találunk rá a termálfürdőkre?

Címkék: video