Szinergia vizsgálat SEM és SEO eszközökkel

Se a SEM, se a SEO nem segít?

SEO szinergia - Magyar porcelan márkák. A Zsolnay porcelán a Google keresési eszközökben

Ha kutatási lehetőségem volna a SEO és a SEM oldaláról közelítve, akkor most szerfelett örülnék Pécs kulturális főváros rangjának, mert módom volna (a számtalan program élvezetén, a közterek, az új építmények birtokbavételén és némi mérgelődésen túl) az internet adta lehetőségekből eredő jelenségek tanulmányozására.
Igen mélyre hatoló kutatásokban szemrevételezhetném, hogy van-e szinergia, egymást erősítő mozzanat az Európa Kulturális Fővárosa cím, az arra költött milliárdok és mondjuk a helyi cégek hírnevének (goodwill) interneten kimutatható változásai között.

Hipotetikusan azt mondanám, hogy van, már hogyne volna ilyen kapcsolat és számokkal igyekeznék utána járni.

A szinergia alapjai lennének

Persze az előkészítő évek és a már-már befejezett 2010-es év így is kalandra hív, csábít, hogy nézzünk utána: miként befolyásolták a megjelenő – eleinte negatív hírspirálban alábukó, majd hangvételükben enyhülő, sőt napjainkra már sikerpropaganda-kedv által űzött - hírek, a rendezvények, a reklámra-propagandára költött idei kétmilliárd Pécs város

  • hírét,
  • kulturális értékeinek internetes keresettségét,
  • s márkáinak hírnevét.

A kalandot részben előkészíti (bár nem tudományos alapossággal, előre megtervezetten), hogy több, számszerűségre törekvő bejegyzést is tettem korábban, tehát volna mihez mérnünk a mostani számokat, trendeket jelölő ábrákat, grafikonokat.

A Google eszközei és a tudományosság

Persze, mondhatja valaki, hogy a Google keresőfelületén megjelenő kínálati számok, a Google keresési trendek eszközzel, vagy a Google kulcsszó választó eszközzel mért adatok még nem elfogadottan tudományos értékűek.
De előbb-utóbb azok lesznek – felelném, ha tényleg ilyesmit mondana valaki.

Azt már a múlt év végén megállapítottam az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs és a többiek c. bejegyzésemben, hogy a kulturális fővárosi rang nem feltétlen jelent kiugró keresési hajlandóságot az interneten. Lille, Cork, Louxembourg példája legalábbis ezt mutatta.

Hírnév, Goodwill, Pécs

A Pécs neve az interneten bejegyzésemben (a Blog Pécs közösségi oldalon), egy évvel ezelőtt ugyanolyan sorrendben látjuk a magyar városokat az internetes keresés tükrében, mint most. Vagyis Pécs nem tudta megelőzni Debrecent, a fővárosság nem vált igazán belföldön sem internetes hajtóerővé?!

(Ez nem a módszer, a választott mérőeszköz alkalmatlanságát jelzi, hiszen Debrecen esetén nagyon is nyomon követhető, hogy milyen keresésbeli kiugrásokhoz vezetett a labdarúgásuk sikere, az miként “dobta meg” a cívis város iránti nemzetközi érdeklődést.)

A friss, 2010. november végi tábla:

Magyar városok az internetes keresések tükrében | Pécs, Budapest, Debrecen
Magyar városok az internetes keresések tükrében : Pécs, Budapest, Debrecen

A szinergia után nyomozva sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy elővetéseinket (nevezetesen, hogy Pécs a múzeumok városa; az egyetemek városa, vagyis ezeken a területeken nyilván óriásit profitált) megcáfolják a tények. A debreceni egyetem, a miskolci egyetem kifejezésekre több a keresés, mint a pécsi egyetem kifejezésre!

De igazán fájó egy év kulturfővárosi reklám után az eredmény-nyomozásnak alávetett két pécsi múzeum elmaradása fővárosi társaival szemben. Hiszen ezek az intézmények a pécsi kultúra magjához tartozók, annak meghatározó elemei. (Azoknak lenne igazuk, akik szerint Csontváry azért "eladhatatlan" Nyugaton, mert Pécsett van "eldugva" a világ elől?)

Magyar múzeumok az internetes keresések tükrében | Pécsi múzeumok a Google keresési trendek tábláján
Magyar múzeumok az internetes keresések tükrében: Pécsi múzeumok a Google keresési trendek tábláján

 És még egy lehetséges irány lehetne a kutatáshoz: vajon (az oly’ sokszor szóba került Zsolnay negyed nyomán is) rettentően híresnek vélt Zsolnay porcelánon, mint a város egyik meghatározó termékén vajon milyen nyomot hagytak az elmúlt évek? Nincs pécsi, aki ne azt gondolná, hogy ez a márka ne a “mindent visz” kategóriába tartozna. A neten a valóság viszont az, amit a szöveg elején elhelyezett táblára kattintva kapunk meg.

Aki további összehasonlítható számokra kíváncsi, az ebben a korábbi bejegyzésben találhat:
SEO: hol élsz te?

Ha kutatási lehetőségem volna – kezdtem a bejegyzést ekképpen. De nem volt és nincs, de talán mint máskor is, bejegyzésem nyomán valaki szerez majd pénzt magának, hogy elvégezze a munkát, amelynek elvégzését már régóta tervezte, csak még nem jutott eszébe eddig! (sic!) :-)

***

Még a témában: 

Trendek rendje: a Google Trends