X-Faktor, Megasztár: Király L. Norbert vagy Szíj Melinda

Számháború dúl, kit is keresnek a legtöbben az interneten, ki is az igazi sztár az X-Faktor és az 5. Megasztár vidékein. Király L. Norbert? Szíj Melinda? Esetleg Kökény Attila? Avagy Tolvai Renáta a net népei között az igazi sztár?

Média botrányok a tehetségkutatásban

A TV2 és az RTL Klub is botrányt kavart a hét végén, az előbbi Szíj Melinda megkövezésével és kiejtésével, az utóbbi pedig Janicsák Veca hazaküldésével, miközben Király L. Norbert - akinek kétséges, hogy van-e hangja egyáltalán - a döntőbe mehetett.

Tv2 & RTL Klub - ugyanaz a nóta, csak más énekesekkel

Mindkét csatornánál az irányított demokrácia érvényesült (fogalmazott így a vállalati tréningek szakértője, Héder Sándor), miközben a népnyelv vastag csalásról sustorog.
A publicisták, bloggerek számtalan megközelítést nyomtak papírra, bájtra, se szeri, se száma az értékeléseknek. Egyben közösek: valami egyik csatornánál se stimmel a demokratikusnak vélt játékszabályokkal kikövezett tehetségkutatás sztrádáján.

Minderről persze nem egy szakmai blogban írnék, ha nem kezdődött volna el a számháború, hogy kit is szeret a net népe, kit is tekinthetünk valódi csillagnak az internet egén.
Ez pedig már erősen szakmába vágó kérdés, s ezért magam is kénytelen vagyok kiteríteni a kártyáimat, hogyan látom, hogyan gondolom.

Mit mutat a Google Trends

Én a Google keresési trendek eszközzel (Google Trends) mérem ki magamnak az igazságot. A képre kattintva nagyobb méretben láthatjuk és elemezhetjük az eredményt:

X-Faktor, Megasztár
Tehetségkutatóban versenyzők keresettsége a Google Trends-ben

A Google keresési trendek egyértelműen bizonyítja, hogy december negyedike óta kimagaslóan többen kerestünk a magyar interneten Szíj Melindára és Janicsák Vecára, mint a többi versenyzőre! Ebből következően nehezen fogadom el azt az állítást, amely szerint a net sztárja Király L. Norbert volna. Sőt, én úgy látom, hogy - vagy csak a szemem káprázik?

***
Szubjektíven: