Blog, honlap és facebook-oldalak összekapcsolása

Blogom gráfja
Blogom gráfja

Nem titkoltam, a Facebookra kicsit úgy tekintettem eddig, mint blog-gyilkosra, azaz olyan felületre, amely felszínességével elcsábítja a bloggereket és olvasóikat a világ mélyebb rétegeiről is valló blogtól (vagyis egy más funkciót betöltő eszköztől). A Facebook "blogpótló" jegyzetei mind formálhatóságukat, mind elérhetőségüket (SEO-zhatóságukat, keresőoptimalizálhatóságukat) tekintve messze elmaradnak a blogbejegyzések lehetőségeitől.
Ám az interneten eltöltött véges időből a látogatók egyre nagyobb hányada egyre több időt tölt a Facebookon. Egy helyütt úgy fogalmaztam: ha blogger akarok maradni, akkor fészbukkerré kell lennem...

Blog, honlap és Facebook között eddig is volt "átjárás". Elsősorban a Tetszik gomb járt be szédületes utat. Jellemző, hogy a magyar nyelvben hamar polgárjogot nyert a lájkolás kifejezés.
De azért  iframe-ben, azaz a fogadó oldalon a keresők számára nem érzékelhető módon, tartalmakat lehetett "áthozni" a facebook-oldalainkról.
A visszaút is nyitva állt, a Facebook oldalakon megjeleníthettük eddig is bejegyzéseink, honlaptartalmaink ajánlóját.

Ám most itt az új, minden eddiginél erősebb kapocs: a Hozzászólások (Comments) lehetősége. A blogban, a statikus honlapon is hozzászólást helyezhet el a Facebookon regisztrált internetező, és hozzászólása megjelenik - linkkel együtt - a Facebookon is!

Ha akarjuk, akkor az adott blogbejegyzésre kért kódot a hozzászólások dobozában is elhelyezhetjük, vagyis a Facebook-ról jövő hozzászólásokat elkülöníthetjük a hagyományos bloghozzászólásoktól.
***

Példa egy honlapoldalon történő használatra (az oldal végén):
Ismeretterjesztő honlapom: Keresőoptimalizálás, seotools

Példa WordPress blog hozzászólásdobozában történt elhelyezésre:
Nem elég, ha elégedett: elragadtatott ügyfél program

A Facebookon itt kérhetjük a Hozzászólások dobozt (hangsúlyosan megjegyzem, ez a bejegyzés 2011 elején készült, márpedig a web egy gyorsan változó világ, vagyis nem tudhatom, hogy egy vagy pláne öt év múlva érvényes lesz-e még ez vagy a témában tett bármely mostani megállapításom):
Comments

Címkék: blog, SEO, Facebook, Internet