Amikor eltűnik hirtelen - mármint a honlap a Google keresőtábláról

Nem éppen örömteli esemény, amikor a honlapunk József Attila sorait idézve bejelenti:
“Talán eltűnök hirtelen, akár az erdőben a vadnyom…” - és tényleg megteszi!
Webmester legyen a talpán, akinek ilyenkor, a keresőtábláról történő website eltűnéskor nem rándul görcsbe a gyomra, a vérnyomása nem emelkedik meg, hanem csak úgy, lazán tudomásul veszi: elment, hát elment a honlapom.

Mostanában, amikor a Google mindenféle harcias nevű és vérszomjas algoritmusokat vet be a minél relevánsabb találatok elérése érdekében – Panda, Pingvin és hasonlók – egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a bizonyos eltűnéssel.

Persze előfordulhat, hogy az a honlap más költők sorait is ismeri, például Heinét idézi másnap:

”…A kedvét ez ne szegje, kisasszony, higgye meg ön: itt elöl a nap lemegy, de ott hátul visszajön!” – és tényleg megteszi, nem csak a nap, hanem a webegységünk is, akár kisasszony a webmester, akár úriember.

Az utóbbi verssor tartalma, mármint a “visszajövés” ténye akkor szokott megtörténni egy-két röpke nap alatt, a közbeavatkozásunk nélkül, ha előtte alaposan átalakítottuk a honlapunkat és/vagy a title is módosításon esett át.

A visszasorolás tényét nagyjából akkor konstatálhatjuk, ha a Google webmestereszközökben az alábbi diagrammal találkozunk a “Keresési lekérdezések” menüpont alatt, miközben a domainben lévő kifejezésre a honlap előjön a keresőtáblán, de a többi kulcsszavunkra nem, vagy csupán több tucat hellyel hátrébb.

Visszasorolás a Googleban

A visszasorolásnak számos oka lehet, alapos elemzést igényel a felderítés, a kármentesítés feladata, amelyben meglehetős rutinnal rendelkezünk.
Egyébként személy szerint azokat a honlapokat kedvelem, amelyek Madách Ember tragédiájának sorait kántálják:
”Ember küzdj és bízva bízzál!”

*****

Korábban a Google keresőben történő honlap be- és visszasorolásról:

Amikor a honlap elindul a lejtőn

Majdnem humoros SEO bejegyzés

Keresőmarketing