Anomáliák a betöltési gyorsaságban

WordPress, pluginok, betöltési idő

Kedvelem a WordPress-t, aligha véletlen, hogy ez,  a keresőoptimalizálással, a SEO-val, az online marketing általános kérdéseivel foglalkozó blogom és a személyes, komplex blogom is WP-motoron fut.
De nem csak blogok megjelenítésére alkalmas rendszer ez, számos klasszikus honlap bizonyítja ezt, amely valamelyik WordPress témára (héjra) épül.
A WP vitathatatlan előnye a rugalmas felhasználhatósága és a pluginekkel (beépülő programrészekkel) történő kiegészíthetősége, amellyel valóságos funkció-halmozást lehet elérni.
Ám amit el lehet, azt azért nem muszáj elérni - és ezt egy egyszerű példán keresztül szeretném is bemutatni.

A betöltési gyorsaság, vagyis  idő megnövekedése
Lassuló gyorsulás: a betöltési idő brutális megugrása

Mint látható a Google Webmestereszközökből vett ábrán (Feltérképezés / Feltérképezési statisztikák - Oldalak betöltési ideje), a példának vett WP-blog betöltési ideje az egekbe szökött. A szubjektíven is érezhető lassúság tényét objektíven így ellenőrizhetjük és tehetjük láthatóvá, számszerűvé. (Igaz, két-három nap késéssel.)
A példa blog esetében semmilyen változtatás nem történt, abszolút érthetetlen volt a betöltési idő megtízszereződése, ennek következményeként a látogatói élmény szintjének esése, amelyet inkább látogatói bosszúsági szintként említhetnék. A látogatók pár másodperc után egyszerűen otthagyják a keresőből kiválasztott, de ki sem nyílt honlapot, mint ahogyan jelen állapotában ezt is.
Márpedig a betöltési gyorsaság, a látogatottság, valamint a honlapon töltött idő a honlap besorolását, vagyis a keresőtáblán elfoglalt helyét is befolyásolja. Versenyhelyzetben kifejezett kár éri az embert, ha a betöltési idő így elszabadul.

Ilyenkor a szervert ért támadásra, meghibásodásra, vírusfertőzésre, az internet lesántulására gondol az ember - pedig lehet, hogy mint ebben az esetben is, az egyik plugin külön bejelentés nélkül váratlanul meggondolja magát és úgy dönt, nem fog rendesen együttműködni a többiekkel!
Éppen ezért a pluginek hadával jó lesz vigyáznunk. Csak a szükséges beépülőket használjuk fel blogunkon, honlapunkon, ne karácsonyfadíszként használjuk azokat. Amit már vagy még nem működtetünk, azt ne az élő webegységben tároljuk. Kevesebb rés, kevesebb hiba - gyorsabb és biztonságosabb működés.

Page Speed és SEO

A weboldalak betöltésének szerepe van a SEO-ban, de ennek mértékéről keveset tudhatunk. Az egyik szélsőség esetében, mint fent, azt láthatjuk, hogy a sebesség brutális csökkenése a mélybe ránthatja a honlapot.
De nézzük a másik szélsőséget is!
Én láttam már olyan "SEO elemzésnek" mondott írást, amely másból sem állt, mint a Google Webmestereszközökből is elérhető PageSpeed Insight tartalmának kivonatából. Láttam már olyan ügyfelet is, aki azzal gyötörte a webmesterét az ilyen SEO-elemzést kézhez véve, hogy az abban leírtakat egy az egyben valósítsa meg.
Hogy ezt miért tartom szélsőségnek?
Végeztem egy keresőmarketing elemzést, amelyben megnéztem, hogy a szakmai blogok közül az élen állók hogyan is szerepelnek a PageSpeed Insight elemzésében. Tudatom: borzasztóan!
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a betöltés sebességének nincs kapcsolata a keresőben elfoglalt hellyel - nagyon is van! -, de nem abszolutizálva, hanem ésszerű és normális határokon belül.

***

P.S. 2014.08.20.

Íme a friss helyzetkép a bejegyzésben ismertetett blog plugin-jeinek áttekintése, törlése-cseréje, után:

Normalizált betöltési sebesség
Plugin tisztítás után a betöltési sebesség normalizálódott