Amiért az internetadó elfogadhatatlan

[caption id="attachment_3766" align="alignleft" width="150"]Elutasítjuk az internetadót Nem az internetadóra[/caption]

Hálózati társadalom és internet

Napjaink világát a hálózati társadalom jellemzi, amelynek természetét a legnagyobb alapossággal írja le trilógiájában Manuel Castells, A hálózati társadalom kialakulása címmel.
Ebben a világban az információs áramlástérhez csatlakozó országok jelentik a fejlődés motorjait és az ehhez, az információs korszakot meghatározó áramlástérhez nem kapcsolódó nemzetek leszakadnak a modern világról.
Ez az a központi gondolat, amely meghatározza az internetadó bevezetésével kapcsolatos viszonyunkat.
A magyar társadalomért felelősséget vállalók érték- és érdekviszonyaiból egyaránt az következik, hogy minden olyan tényezőt, amely az információs társadalom kiépülése ellen hat, azt elutasítsák.

A 2014. október 26-i heves országos tüntetések mozgatórugója is alapvetően ebből a tényből ered, és így ezek az események lényegüket tekintve a modernitás és a maradiság küzdelmeként írhatóak le.
Azonban Magyarországon különös rétegek is rárakódtak erre az alapvető konfliktusra.

[caption id="attachment_3770" align="aligncenter" width="300"]A budapesti tüntetés az internetadó ellen Tüntetés Budapesten (Bognár Klára fotója)[/caption]

A haladás erői évek óta érzékelik az Orbán rezsim törekvését a sajtó szabadságának korlátozására, az internet "megzabolázására". Ez utóbbit jól példázzák a korábbi elképzelések, amelyek keretében még a bloggerek regisztrálása is célnak bizonyult.

"Jó játék a laptopkábel, főleg, ha még nem lopták el."
        Varró Dániel. Hat jó játék kisbabáknak.
 

Ugyanilyen "másodlagos" rétegként rakódik a konfliktusra a NAV vezetői körül kirobbant nemzetközi korrupciós botrány, amely olyan jelszavakat szült a tüntetéseken, minthogy "Bűnözőknek nem adózunk".

[caption id="attachment_3772" align="aligncenter" width="300"]Magyarország nagyvárosaiban, így Pécsett is tüntettek az internetadó ellen. Tüntetés Pécsett az internetadó ellen (Bognár László fotója)[/caption]

A konfliktust tovább bonyolítja, hogy a magyar kormány az elmúlt években szikrázó viszonyt alakított ki maga körül a nemzetközi porondon, kritikák tömkelegét zúdítva magára. Konfliktus az EU-val, konfliktus az Egyesült Államokkal.

Az internetadót Neelie Kroes EU-biztos így kommentálta:
Az egyoldalú internetadó nem okos ötlet. Növeli az internethez való hozzáférés költségeit a fogyasztók számára. Magyarországon az internethasználat, a szélessávú elérés és a digitális szabályozás is az EU-s átlag alatt van.
Digitális analfabetizmus, gazdasági kényszerrel korlátok közé szorított internet, csorbult szabadságjogok - rohanunk a harmadik jobbágyság felé...
Az internetadó mindezek miatt elfogadhatatlan!