A keresőoptimalizálás vihara előtt

A Google Panda lassan moccan

A Google vezetőitől származó információ tartja lázban hetek óta a keresőoptimalizálás (a SEO) szereplőit. A Panda frissítését már korábbra ígérték, de még mindig nem történt meg. A körülbelül egy hónappal ezelőtti enyhe változások a keresőtáblán inkább az alap algoritmus változásának volt betudható (News-Wave Update), semmint a honlapok átfogó értékelését figyelő Panda tevékenységének.

Egy-egy ilyen frissítés jelentősége abban áll, hogy azok a honlapok, blogok, amelyek időközben megszabadultak hiányosságaiktól (melyeket zömmel a fekete kalapos módszerek okoznak, például a nem természetes linkek nagy száma, előszoba oldalak alkalmazása stb.) a frissítés során a Google által kiszabott "büntetéstől" is megszabadulhatnak.
Így ezek a honlapok organikus találatként visszasorolódnak a találati táblákra (SERP) és ezáltal több látogatóhoz, több ügyfélhez jutnak el és a honlap újra beteljesítheti üzemeltetője célját.

A Google Webmestereszközök (Search Console) grafikonjával érzékeltetni is tudom azt a tényt, hogy a megjelenítések (piros színnel jelölve) és a kattintásszámok (kék színnel jelölve) milyen szoros kapcsolatban állnak egy, a találati tábla első lapján lévő honlap esetén.

Grafikon: megjelenítés és kattintás összefüggése a keresőoptimalizálás során
Összefüggések

Márpedig ha valami nem jelenik meg vagy csak a századik hely magasságában, akkor a kattintásszám elenyésző lesz. Ilyen esetben a helyezés és a kattintásszám közötti összefüggés mutat majd szomorú képet.

De a Panda frissítése nem csak örömhírt jelenthet, hanem szomorú ráébredést is arra, hogy valamit elrontottunk, mert új büntetések is megszületnek majd a frissítés nyomán.

Mobil barát honlapok

De egy másik - szintén késlekedő - viharzóna is közeleg. A Google azt prognosztizálta, hogy a mobilbarát honlapok olyan előnyt fognak élvezni a keresések során, hogy azok nagyon erőteljesen át fogják szabni a találati listákat. Nos, egyelőre se villám, se dörgés...

Persze könnyen lehet, hogy a Google egyszerre "szabadítja ránk" valamennyi égi haragját és kedves állatait, s egyszerre kaszál majd Panda, Pingvin, Galamb - kezében persze mobiltelefonnal.