Tanulnak a kkv vezetők

Idegen nyelv, informatika, vezetési ismeretek

nyelvtanulas.jpg

Ha egyáltalán tett valami hasznosat az Orbán-kormány a valódi értékek, az össznépi tudásunk gyarapítása érdekében, az minden bizonnyal az ősszel indított ingyenes, A Kis- és középvállalkozások ügyvezetője képzés elnevezésű, a felnőttoktatás területén indított projektben érhető tetten.
Az 504 órás esti képzés során heti 11 óra idegen nyelv, 5 óra informatikai, valamint 2 óra vállalatirányítási ismeretek került a kkv vezetők órarendjébe.
Különösen az összesen 300 órás nyelvi képzésnek volt húzó ereje. Ki kezdőként rugaszkodik neki az angol vagy a német nyelvnek, ki a már meglévő tudását akarja továbbfejleszteni.
Az ősz a kijelölt iskolákban országszerte káosszal indult, de lassan normalizálódó helyzetet tapasztalhatunk.

Aligha kell ecsetelnem, hogy egy kkv esetében mennyit jelenthet a számítástechnika, az internet anyanyelvi értése, a vezetéstudomány friss értékeinek megismerése és a világhoz, a nemzetközi piachoz kapcsolódás nélkülözhetetlen eszközeként valamely világnyelv használatba vétele.

Egy kis kitérő

Magam is éltem a lehetőséggel, s így most megtapasztalhatom, hogy az új nyelvet tanuló milyen zökkenőkkel találkozik.
A régen több-kevesebb sikerrel birtokba vett nyelvek legalább annyi akadályt jelentenek, mint segítséget. Az angol eight (nyolc) helyett nálam örökösen vagy az orosz vószem, vagy a spanyol ocho tülekedik elő, győzöm elhessegetni őket.
De ezen felül is számtalan olyan szó, kifejezés jut eszembe a most nem kívánt nyelveken a kívánt helyett, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy még ismerem őket egyáltalán.

És persze a latin is megmutatja magát, bár az ablativus rei efficienti is a szükségtelen halmazt gyarapítja az angol órán. (Na jó, áttételesen persze az egykori latin tanulás sem volt haszontalan...)
Szintén minden nyelvet tanuló átérezheti a saját személyiségének kettőződését. Egyfelől ott az a jól ismert, általános műveltséggel rendelkező, megbízhatóan fogalmazó énünk, de az idegen nyelvi órán megismerhetünk önmagunkban egy lassú gondolkozású, mekegő-makogó, primitív kommunikációs képességű egyént is. Ezen a gondon csakis a humor segítségével lehetünk úrrá.

Miért jó ez a keresőoptimalizálást szolgáltatóknak?

Azok a cégvezetők, akik vették a fáradtságot, hogy tovább képezzék magukat, azok ezt nyilván nem öncélúan tették, hanem céljuk van. Jó esetben egy részük nagyobb hangsúlyt fog fektetni az internetes megjelenésre, amellyel kapcsolatba szeretnének kerülni a hazai és a nemzetközi piacokkal. Márpedig a honlap megléte nem elég az üdvösséghez, a valódi online versenyben való részvételhez szükség van az online marketing ismeretekre, az AdWords kampányok tervezésére és levezetésére, a keresőoptimalizálásra, a SEO-ra.
Így várhatóan ez a piaci szegmens bővülni fog!

Én emiatt (is) tanulom az angolt: Bognár Stúdió