Online és offline: világok harca

Világok harca

online_blogger.jpg

Blogger az offline világban

Olykor úgy érzem, hogy idegen vagyok itt a földön, mint most is, amikor ZinczyKa, - egy másik idegen? - online, az Egyesült Államokból a CinePécs blogban a pécsi egyetem filmklubja felől érdeklődik.
Már ennyiből is látszik, hogy az online világ nem ismer határokat. Amerika és Pécs között sepercnyi a táv és a blogidő a szinte tüsténttel egyenlő. Vagyis a kérdésre normálisan a válasz szinte azonnali. A blogban szereplők viszonya egymáshoz az egyenrangúság, még ha egyeseknek kitüntetett szerep is jut. A házigazdának például a szolgálat.

Én speciel a CinePécs blog esetén házigazda, afféle kiszolgáló vagyok, s tisztem szerint a blogban felmerült kérdések tisztázásáért volnék felelős. Mert a blog ezen típusa létének értelme éppen az emberekben felmerült kérdések felszínre kerülésében és az interakció során, tehát a formálódó net-közösségben történő megválaszolásában van.

A blog világában élők számára a fentebb leírt jelenséghalmaz tiszta és egyszerű.

Amikor megütközik az online és az offline világ

Igen ám, de létezik itt, ugyanitt egy másik világ is (és ebben a világban érzem magam olykor idegennek), a rend offline világa. (És jelen esetben ZinzcyKa kérdésére ezen világ lakói tudnának választ adni, tehát hozzájuk kell fordulnom.)
Ez az a világ, ahol ha hétfőn kérdezel valakitől valamit, azt fogja válaszolni, hogy csütörtökön a vezetői értekezleten felvetem és pénteken megadom a választ.  (Persze, ha közbejön valami, akkor jövő hétfőn ugyanolyan hülyén nézünk a világba, mint annak előtte, de ebben a világban ez normális.)

Itt az idő, a szereplők egymáshoz mért viszonya (alá-fölérendeltség), a központi irányultság egészen más. Ebben a világban nem a felmerült kérdések megoldása áll a központban, hanem a központi akarat elsődlegességéből, a központ által generált kérdések körüli fontoskodásból kell kiindulni.

Ahhoz, hogy ZinczyKa kérdésére kicsikarjam a választ, össze kell drótoznom a két világot.

Az egyetem stábja sajtótájra készül (központ által generált kérdés), és a felkészülésbe zavaró elemként kerül be a másik világ kérdése az egyetemi filmklubról. Felvetésem, hogy harmadik napja nem érek el illetékest, ellenséges megnyilvánulásként, támadásként értékelődik, személyem utálatos, és a világom (az online világ) is azonnal leértékelődéssel fizet a zavarkeltésért: hülyék a bloggerek.

Félreértés ne essék: teljesen jóindulatú, szorgalmas, nagy tudású emberek között próbáltam "összedrótozni" a kapcsolatot, de a két világ közötti ellentmondások miatt törvényszerűen kell elszenvednem a presztizsveszteséget. Immár sokadszor. És ez még sokáig így lesz Magyarországon...

***

Rend és káosz: Gerillamarketing – a hatékony, olcsó, kreatív marketing

Az internet koráról: 11 támpont: te melyik korszakban dolgozol?

***

PS. 2009.09.17. 11.20
Jellemzően isteni közbeavatkozás is történik, mint az egy rendes drámától elvárható: eme percekben technikai zűr miatt hozzá sem lehet szólni a CinePécs bloghoz. (Nem jön elő az anti-spam szó). Ezt vajon mely világhoz tartozó isten intézi így, hogy romlásba döntsön?
(Esti megjegyzés: néhány óra alatt a hiba elhárult.)

P.S. 2023.12.30.
Manapság persze már más a helyzet. Az számít eltévest idegennek, aki az online felületeken nem ismeri ki magát.
Íme, egy kis ismerethalom: 

Online és digitális marketing, keresőmarketing ügynökség

Címkék: blog, blogger