Civil szféra: világok harca 2.

Mottó:
"A pusztán online vállalkozás nem lehet sikeres egy olyan világban, ahol az emberek többsége nem használja az internetet..."
Manuel Castells - A tudás világa

Kompetenciák kapcsolatépítéshez

Tegnap Weinreich Laci és Héder Sanyi társaságában civileskedtem. Civilnek lenni jó. Egyrészt biciklivel mehettem, kipróbálva az új kerékpáros kesztyűt - ilyenem annak előtte még sohasem volt.
Kiváló érzés kesztyűben kerekezni. Komolyít vagy mi az istennyila az az érzés, amit a kesztyű ad. Elegancia talán? Mindenesetre az ujjakat nem takaró kesztyű a "menő gyerek vagyok" érzést pumpálta belém.
Szóval semmi nyakkendő - naná, pólóra -, civilesen, szépen, lazán-faszán az Árkád emeleti presszójában, nyílt színen civileskedtünk.

Pécsi Civil Hálózat - ebben utazunk. A cél egyszerű és világosan megfogalmazható: olyan kompetenciákhoz segíteni a civil szervezeteket, a vállalkozásokat és magánszemélyeket, amelyekkel ezek (ők) képesek önmaguk megfogalmazására és a kapcsolatépítésre az interneten.
2010, vagyis az EKF évének egyik kulcskérdése számunkra, hogy ezek a kompetenciák rendelkezésre álljanak.

Mindemellett nincsenek illúzióink.

Pályáztunk is, de a hírek szerint mindennapos a nyomás a pályázat zsűrijén, hogy a civil szervezeteknek kiadható százmillió forint - összegben állítólag tízszeres a túljelentkezés - hová, kiknek csordogáljon. Na, nem értünk csengenek a telefonok, az bizonyos.
Nincsenek illúzióink, mert tisztában vagyunk azzal, hogy amit mi képviselünk, az szín tisztán horizontális szerveződés, miközben a vertikálisan felhúzott hivatalok, pártok, szervezetek állnak érdekeikkel, megingathatatlan rendjükkel és befolyásukkal - na hol is? - mellettünk ?, szembe velünk ? - tényleg, hol is?
Szavakban persze minden szervezet - állam, párt, önkormányzat, hivatal - él-hal a civil szervezetekért, akkora autonómiát nyújtva, hogy ihaj...

A két különböző struktúra óvatosságra int minket. Beléjük van rejtve a konfliktus.

Az információ korának horizontális struktúrája és a hagyományos vertikális struktúra között már ránézésre is megállapíthatóak a különbségek:

FogalomHagyományos korInformációs kor
idő majdmost
szervezetzártnyitott
viszonyalá-fölérendeltségegyenrangúság
értékelvárásnak megfelelésteljesítmény
kapcsolatokrögzített, hivatalossokszálú
működés szigorú tervezettségrugalmasság
ügyvitelbürokratizmustoyotizmus (nincs papír)
légkörtávolságtartásbizalom (nincs papír)
hangulatkimértség, komolyságszelíd derű
centrumbanén+én+énén + mi
növekedésmég, még többetoptimalizálás, elég

Mi, tapasztalatainkkal az információs kor jellemzőinek térnyerését kívánjuk elősegíteni. De nem kamikaze akcióra indulunk (jövő a múlt ellen), hanem a két világ rázós összekapcsolásával akarjuk ezt a célt elérni.

Ám most még olyan kis ártatlankának látszódhatunk. Össze-összejövünk, mondunk ezt-azt Castellstől, Larry Webertől, W. Laci olykor a laptopjába ír, Héder Sanyi mond valamit arról, hogy a modern tréningeken nincs észosztás, mert az ész a hallgatóságban van, azt kell mozgósítani - én meg kesztyűben biciklizgetek :-)

***

Korábban erről: Online és offline: világok harca