Az internet nem a demokráciát erősíti?

Internet és a sajtószabadság

Olvasom az internet facebook csatornáján, hogy a sajtószabadság védelmében meghirdetett, 2011. január 27-i tüntetés debreceni rendezvényén féltek résztvenni a debreceniek. Féltek, mert az a hír járta a cívis városban, hogy a város vezetésének feneke körül oly' szorgosan munkálkodó helyi televízió felveszi a tüntetést, megörökíti a résztvevőket, és a közszférában dolgozó tüntetőket meg fogják fosztani az állásuktól.

Innen már csak egy lépés a közösségi oldalak elemzése - teszem hozzá -, hogy a szervezők személyazonosságát meg lehessen állapítani még akkor is, ha a tüntetésen személyesen részt sem vesznek, vagy ha nem ismerhető fel az arcuk a tömegben...

Jevgenyij Morozov

Nézem a HARDtalk műsorát, ahol Jevgenyij Morozov internet elemző ad hangot ama véleményének, amely nagyjából így foglalható össze: a modern technológia, az internet nem feltétlenül erősíti a demokráciát.
Sőt! Szerinte számos esetben a hatalom a közösségi szájtokon, az egymáshoz kapcsolódó blogokban hagyott nyomok alapján deríti fel ellenzékének tagjait és számol le a rendszer kritikusaival.
Morozov már a TED egyik előadásán is ismertetett olyan technikákat, amelyekkel a totalitárius hatalmak képesek ellensúlyozni az interneten lépéselőnyben lévő ellenzéki blogger-társadalmat.

Médiatörvény

Magyarországon különös helyzet állt elő. Egyfelől a médiatörvény veti fel a nyilvánosság szabadságának kérdéseit és állít fel a hatalommal szemben virtuálisan és a virtuálisból kinőve valóságosan is ellenálló csoportokat, másfelől pedig a kormányzati erők is elkezdték használni a megosztó-felmorzsoló technikákat.
Mi más volna a Deutsch Tamás EU parlamenti képviselő által kezdeményezett ellen-facebook oldal nyitása (az Egymillióan a magyar sajtószabadság facebook oldal ellenében), amely azt volna hivatott bizonyítani, hogy mekkora hatalmas sajtószabadság működik az országban...
Vagyis a Fidesz kormány háborút indított a cyber térben is.

***

Ajánlott bejegyzés:

Önmegsemmisítő politikai marketing: Orbán Viktor, az EP és az sms