Politikai marketing: a fizetett taps értelme és ára

Politikai marketing: az aprópénzen vett taps

Aprópénz és unga-bunga

Mottó: "A fiatal Caesar ... valósággal elárasztotta barátait ajándékokkal, vesztegetéssel, kölcsönökkel... Augustusnak a proscriptiók, polgárháborúk idején összeharácsolt vagyona óriási volt, ezenfelül barátaitól 1400 millió sestertiust örökölt, de annyi pénzt ajándékozott a római népnek, hogy örököseire mindössze 240 milliót hagyott." Forrás: Római kor

Az aprópénz nép közé szórásának legújabbkori  jelenségeit szemlélve kevesen gondolnak arra, hogy eme jelenségeknek - amelyeket napjainkban a politikai marketing jelenségei körébe utalunk -, mély történelmi gyökerei vannak.
Legyen szó akár Berlusconi unga-bunga szereplést megháláló, kurvák közé szórt aprópénzéről, akár egy nemzet múzeumának  lépcsőiről, némi tapsért szórt sestertiusokról - mindnek megvan a tógás, vagyis az ókori hagyománya.

Nézzünk egy kísérletet: áruházi polcon német és francia borok sorakoznak. Amikor az áruház hangszóróiból francia harmonika szól, az emberek a francia borokat választják. Amikor a zene jódlira vált, a vásárlók inkább a német palackokat választják.
A kijáratnál megkérdezik az embereket:
- A zene milyen hatással volt a döntésére?
- Milyen zene, nem volt semmilyen zene! - hallhatjuk a válaszokat.
Ezt és a hasonló kísérleti eredményeket Aronsonék a kerülő úton való meggyőzésnek nevezik.

Orbán pénzen vásárolt tapsa

Ugyanígy a meggyőzés kerülő útjának tekinthetjük a pénzen vett tapsot is a politikai marketingben.
A taps a tetszés jele. Akit megtapsolnak, annak igaza van, az követésre méltó, kövesd hát te is! Nagyjából ez a pénzen vett taps célja és értelme.

Léteztek olyan kultúrák, ahol a meggyőzésért fizetett pénz nem volt szégyellni való. A görögök pénzt fizettek a színházi látogatásért. A színházban pedig igencsak a helyes erkölcsi cselekvés volt a téma.

A mai európai kultúrában a pénzen vett taps, a baksisért mért tetszés nem elfogadott. Ezért elrejtik, titkolják az ilyesmit, nehogy a fiatal Caesar kezdetű mottókban írjanak a pénzen vett taps kedvezményezettjeiről!

***

Még egy kis politikai marketing:

Önmegsemmisítő politikai marketing: Orbán Viktor, az EP és az sms

Páva beiktatásához Pécsre hozzák a koronát is

A bazi nagy magyar lakat