Kertek, bokrok virágok

Mindenkinek van kertje

"Tegnap az "én kertemben" jártam, közös kertben, a Mecsekben, ahol gondos kezek, az országút menti fákról az út fölé nyúló ágakat már lekaszabolták. Medvehagymát szedtem és gyönyörködtem a hóvirágok fehér, meg a kásavirágok sárgálló szigeteiben" - írtam még tavasszal, s most vissza idézem, várva az új tavaszt.
A nejemnek is van "kertje", a ház előtti nadrágszíjparcellán gerilla-kertészkedik.
Szerencsésebb polgártársaink még ennél is jobban el vannak eresztve, saját, egyéni kerttel rendelkeznek, lágy dombok füvén futhat a pillantásuk, virágok színpompáját élvezhetik napkeltétől napnyugtáig.

 

A Pro Natura Kert gyűjteményéből
A Pro Natura Kert gyűjteményéből

 

 

És persze léteznek egészen különleges közösségi kertek is, parkok padokkal, ahol megpihenhet az ember, vagy nyáron árnyékba bújhat a hőség elől, mint teszem azt a pécsi egyetem botanikus kertjében.

A kerttervezéstől a kertépítésen át a kerti munkákig

Persze a kertekkel rengeteg munka adódik.
Az igazi kertek megszületését a kerttervezés előzi meg.
Mint azt Prohászka Gábor úrtól, a már az "Év kertje" címet is birtokló vállalkozás, a Pro Natura Kert ügyvezetőjétől tudom, a kerttervezés nem egy pusztán vonalzós-ceruzás-milliméter papiros tevékenység. Az igazi elégedettséget szülő kert idomul a kerttulajdonosok ízléséhez, szokásaihoz, életviteléhez és persze pénztárcájához is.
Ehhez viszont sokat kell beszélgetni a megbízóval mindenféléről.
Azt is érdemes tudnunk, hogy a kert folyamatos gondozást kíván, a kert ugyanúgy enni-inni kér, mintha kutyát tartana az ember.
Munka bőven akad a kertekben: most tavasszal máris nekikezdhet a kerttulajdonos a gyepápolásnak, a gyepszellőztetésnek, a fák és a bokrok metszésének és sorolhatnánk hosszan tovább...

Persze egyelőre még csak a tavaszi ébredés küszöbén állunk, így aki pompás kerteket szeretne látni, annak el kell látogatnia esztétikai élményért a Pro Natura Kert honlapjára, ide > kertépítés

***
A témához kapcsolódik:

 

Címkék: kertépítés