Bach-virágterápiát tanulni online?

 viragterapia-150x150.jpgVirágterápia online? Tanfolyam online?

Vendég bejegyzés. Írta Varsányi Péter

Érdekes dolog ez...

A Bach-virágterápia egy természetgyógyászati módszer. A természetgyógyászati módszerek iránt érdeklődők körében van néhány "kötelező" toposz. Kötelező például elítélően nyilatkozni a mobiltelefonokról. Meg a számítógépről. Esetleg a Facebookról is, meg hogy megöli az igazi emberi kapcsolatokat.

Talán másnak is feltűnik, hogy az esetek nagy részében olyan dolgokról van szó, amelyeket ma naponta használunk (igen, még mi, természetgyógyászat iránt érdeklődők is) - de hát az más. Na hát pont így van ez az online képzésekkel is, gyakran hallom, hogy "hát igen, de...". Engem nem hagyott nyugodni a dolog, mert az én időm például drága, család és munka mellett nehezen oldom meg, hogy eljussak hagyományos képzésekre, meg az utazási idő is sok, és hát mi tagadás, sokszor éreztem azt, hogy amit ott meghallgattam, pont ilyen jól otthon is sikerült volna meghallgatni felvételről. Úgy gondoltam (és azt láttam), hogy ezzel mások is pont így vannak.

Gondoltam is egy nagyot és 2015-ben vegyes módon hirdettem képzést: el lehetett jönni személyesen is, és be lehetett csatlakozni az interneten keresztül is. Ez egy hosszú, szeptembertől február végéig tartó > Bach virágterápia tanfolyam < volt, ami el is indult néhány fővel. A jelentkezők háromnegyede el is mondta, hogy hát bizony biztos jó ez az online, de ő bizony a személyes jelenlétre hagyatkozik. Én nem is szóltam semmit, elbeszélgettünk a személyesség előnyeiről és hogy persze a hangulat az teljesen más (tényleg :)).

Aztán a harmadik alkalomtól történt valami. "Péter, holnap el kellene jönnöm az óráról, nem baj, ha online leszek?". Nem baj. "Péter, megspórolnék két órát, holnap lehetek online?". Lehetsz. Szóval az első tapasztalatok után elkezdett megfordulni az arány és sikerült eljutni odáig, hogy a képzés második felében már háromnegyede volt a hallgatóknak online, és csak kevesen tartottak ki a személyes jelenlét mellett. Olyan alkalom is volt, amikor egyetlen résztvevő jött el személyesen, sőt olyan is, amikor teljesen egyedül voltam az előadóban, a többiek pedig otthonról követték a mondanivalómat. Ahogy az egyik résztvevő megjegyezte, van abban valami lenyűgöző, hogy az ember pizsamában, kakaós bögrével a kezében telepszik le tanulni...

Azóta én egy kicsit mindig mosolygok, ha szóba kerül az online tanfolyamokkal szembeni ellenérzés. Természetesen tudom, hogy van, amit így nem lehet megtanulni, például nem lehet gyakorlatot szerezni vagy készségeket elsajátítani. Természetesen azt is tudom, hogy vannak a dolognak buktatói: például az időt ugyanúgy rá kell szánni, mint ha elmennék személyesen, nem érdemes "úgy mellesleg" meghallgatni egy-egy előadást.

De azt is tudom, hogy az online képzésekkel szembeni ellenállás sok esetben puszta előítélet. Amikor valaki rászánja magát, és ki is próbálja azt, amiről addig csak véleménye volt, ez meg tud változni. Ebben bízva maradtam szervezőként is az online képzések híve, és tartom Bach-virágterápiás képzéseimet "blended learning", vagyis vegyes formában: az elméletben megtanulandó tananyag rögzített előadás-videókon online formában, otthonról, a gyakorlati tudás elsajátítása személyes találkozást igénylő szemináriumokon vagy táborokban. Én így szeretek tanulni, szerintem sokan vagyunk ezzel így.

***

Témánkba vág: 

Az online marketing egy terápia?

Mire használható a természetgyógyász végzettség?

A természetgyógyászat és a tudomány