Távmunka helyzet egy munkaerő közvetítő szemszögéből

Távmunka Magyarországon | távmunkás
Vendég bejegyzés. Írta: Bogdanovits Péter

Két benyomás is ért a napokban, amelyek hatására elgondolkodtam, vajon mi, mint munkaerő közvetítő cég, mit tehetnénk azért, hogy gyorsabban terjedjen Magyarországon a távmunka elfogadottsága?
Az egyik friss élményem ahhoz az informatikus szolgáltatónkhoz fűződik, aki a weboldalunk és ügyviteli rendszerünk napi karbantartását végzi. Ugyanez a szakember fejleszti azt az online rendszerünket, ahova naponta több száz elektronikus önéletrajzot kapunk. Mindezek létfontosságúak egy fejvadász cég számára, nagyon nem mindegy, kire bízzuk az üzemeltetést!

Ezzel az informatikus szakemberrel évek óta napi kapcsolatban vagyok, hiszen mindig van mit fejleszteni, vagy nagyritkán kijavítani a webes felületeinken.

Ezek után nem csoda, hogy arcomra fagyott a mosoly, amikor a napokban, miközben épp kedélyesen csevegtünk skype-on az épp megvalósítandó feladatokról, közölte velem, hogy eddig nem mondta, de ő valójában már fél éve egy indiai üdülőtelepen él, onnan végzi a munkáit, jobbára egy függőágyból, a tengerpartról.

Az első reakcióm az volt, hogy nagy a baj, és azonnal keresnem kell egy másik informatikust! Munka közvetítők vagyunk, menni fog! De a következő gondolatom már az volt, hogy az elmúlt fél évben semmilyen fennakadást nem okozott ez a néhány ezer km-es távolság! Valójában észre sem vettem!

Talán annyi volt gyanús így visszagondolva, hogy az utóbbi időben korahajnali órákban is kaptam tőle e-maileket, de ezt akkor még a munkája iránti szenvedélyének tudtam be! Most már tudom, hogy az időeltolódásnak kellett volna.
A beszélgetés végén abban maradtunk, hogy marad a munkakapcsolat!

A munkaerő közvetítő és a home office

A másik élményem kevésbé személyes. Egy friss összehasonlítással találkoztam a minap, amely az EU tagországokban távmunkát végzők arányát mutatta be. Ebből világosan látszik, hogy Nyugat-Európában hogyan nyer folyamatosan tért az otthon végzett munka. A tanulmány azt is megindokolta, hogy miért: a felmérések szerint ugyanis azok a munkatársak, akik a korábbi irodai munka helyett ma már home office rendszerben végzik ugyanazt a munkát ugyanannak a cégnek, nos ők hatékonyabbá váltak az irodában maradt kollégákkal szemben!

Javult a teljesítményük, és pontosabban végzik a munkájukat, mióta otthon dolgoznak. Ezek a munkatársak ráadásul kevesebbe is kerülnek, hiszen kevesebb munkaállomást, infrastruktúrát kell fenntartania a foglalkoztatónak.
A munkaadóknak itthon is be kellene látniuk, hogy bizonyos szakmákban ma már kizárólag az Interneten keresztül zajlik a munkavégzés, és bőven elegendő, ha telekommunikációs csatornákon érintkeznek egymással a munkatársak. És ha ez így van, teljesen mindegy, hol is van az az iroda. Egy fővárosi irodaépület zsúfolt hetedik emeletén, egy vidéki családi ház nappalijából leválasztott sarokban, vagy épp két pálmafa között egy hintaágyon.

Bogdanovits Péter ügyvezető
Aarenson Consulting
A cég honlapja: Fejvadász cég
A Facebook-on: Aarenson Consulting

***

A szerző korábbi blogbejegyzései:
- De mit keres a fejvadász cég az asztalon?

- Kelet-európai álmok