Átalakulóban a blog világa

Talán nincs is még egy olyan gyorsan változó világ, mint az internet világa. A magyar blogélet is drámai átalakuláson megy át. Egyfelől a Facebook vonzza magához az ifjú nemzedéket, amely boldog önfeledtséggel tölti el napi több óráját a másokkal való könnyű és nyilvános eszmecserében, konkurenciát teremtve és így elvonva a blogtól  (újságoktól, televízióktól, moziktól, színházaktól is ) az olvasókat (látogatókat).
Másfelől a print lapok átvándorlása az internetre (vagy haláltusájuk) ötvöződik a szabadabb pályák, a több információ, az új és még újabb online kiadványok versenyével.

Blog, pénz, politika

A politika is jelentős befolyásoló tényező. Az MTI híreinek zöme ingyenessé lett, tehát a társadalom egyfelől nyit az olcsón megszerezhető forrással a hírközlés szabad versenye felé, viszont a hírgyártás versenyét megszünteti. Ebből következően kétarcúság jellemzi: egyfelől demokratizál, másfelől egyhangúvá teszi (egyetlen politikai izlés felé viszi) a hírek piacát.

Az e-társadalom kialakulása, fejlődése számtalan embert hoz az internetre és számos orgánumot teremt. A Nemzeti Hirközlési és Médiahatóságnál (2011. szeptember 2.-ig) 1988 internetes sajtókiadványt regisztráltak.
Számos új blog születik, amelyek elsöprik az út kezdetén nevet szerzett bloggerek hírnevét.

A HVG most szüntette meg a hét éve működő Médiablogot. S (bár ugyanez a lap megvásárolta a Hírszerzőt), az online lap oldalán másutt közzétett, vagyis ingyen beszerezhető blogokból szemléz. Vagyis leépít, ingyen szerez be hírárút, lehajol az apróért is, vagyis akár a szürke kis blogok, AdWords hirdetések garmadájával kínálja meg olvasóit.

A blogok világa egyszerre mutatja a koncentráció és a decentralizáció jeleit. Az Index magához vonzotta a jelentős blogok, bloggerek egy számottevő csoportját, de a friss hírek szerint a politika (jelesül a kormányzat) befolyása alá akarja gyűrni. A szerkesztőség régi, meghatározó tagjai mindenesetre máris elinaltak.

A blog, mint művészet

A kísérleti blogoknak meg kell elégedniök egy nagyon szűk olvasóközönséggel. A korábban én-blognak, aztán komplex blognak, most egyéb blognak nevezett blog csoportnak a HVG az idei Golden Blogon már zsűrit sem adott - vagyis a blog, mint művészet értő kritika (s talán értő közönség) nélkül marad. Persze van remény, ha más nem, hát akkor annyi, amennyit Csepeli György és Prazsák Gergő fogalmaz meg az Örök visszatérés? c. könyvükben (amelyben a szövegkörnyezet a hatalom szót inkább az érvényesülés jelentéstartalmával ruházza föl):

"A hatalom köreibe való bekerülés technikai, szociológiai és lelki korlátai az internet korszakában is megmaradnak, de leküzdésük sokkal inkább az egyes egyének erőfeszítéseitől, akaratától, tehetségétől függ, mint korábban."

Azért én mégiscsak el tudnék képzelni egy kis támogatást...


Blogokról korábban:

Címkék: blog, céges blog