A Google vagy a lap pont hu linkeskedik?

Linket pénzért vegyél vagy ne vegyél?

Márpedig linkre szükségünk van, mondhat bárki bármit is! Én még nem láttam olyan hívét a content SEO-nak, aki csakis a tartalomépítés gyakorlatával, linkek nélkül verte volna halomra a keresőtáblán a konkurenseit!
Inkább láttam olyan kiegyensúlyozott honlapokat, blogokat, amelyek a tartalomépítés, a külső linkek támogató ereje, a technikai szabályok betartása, az átláthatóság biztosítása mellett értek és érnek el jó eredményt.

A tudatos, tervszerű linképítés (link building) gyakorlatában fontos szerepet töltött és tölt be a lap.hu.
Ez még akkor is így maradt, amikor a kiadója bejelentette, hogy már nem ad dofollow, csupán nofollow attributumú linkeket.
Ugyanis a link olyan, mint a fény: kettős természete van.
Egyfelől erő, amely releváns mivolta miatt segíti a meglinkelt oldalt az előre haladásban, másfelől pedig út, amely segíti, hogy oldalunkra, blogunkra vagy más webegységünkre az érdeklődők rátaláljanak.
A lap.hu még a dofollow linkjével is segítette a látogatók áramlását, s ezzel természetesen - még ha áttételesen is - növelte a honlapok erejét.
A hagyományokra alapozva, amikor linket kérünk a lapoktól, ezt mondja magáról a lap.hu:

A lap.hu a Googlera hivatkozik
Ezt mondja magáról a linkpark a Googlera hivatkozva

A lap.hu nem kevesebbet állít magáról, mint hogy a Google szempontjából is fontos gyűjtemény, s a keresőkirály által elismert linkgyűjtemény.

Igen ám, de a lap.hu oldalak némelyikéről csak pénzért lehet linket kapni, íme az erről szóló értesítés ugyanonnan:

Fizetős linket kínálnak
Kiemelt linket ad a lap, fizetni kell érte!

A lényeg tehát:

"Az Ön által választott témakör lapja egy kiemelt linkgyűjteményünk, melyen a megjelenés fizetős linkként lehetséges."

És itt meg kell állnunk egy pillanatra.
Tehát első lépésben kapunk egy olyan információt, amely azt sugallja, hogy a Google mintegy támogatja a lap.hu oldalakat, majd kapunk egy olyan információt, hogy a Google által kedvelt lap.hu egyes oldalairól csupán pénzért lehet linket vásárolni.

És akkor nézzük meg, hogy a Google mit mond a Search Console oldalon a linkvásárlásról:

A Google Search Console súgója szerint ne végy linket pénzért
A Google Search Console a súgójában a linkek adásvételéről ezt mondja

Vagyis a Google szerint a vásárolt link ronthatja a keresési besorolásunkat, mert csalásban történő részvételnek tekinti a linkek vásárlását is, nem csak annak felkínálását!

Érdemes tehát a lap.hu reklámszövegét, amely szinte azt súgja, hogy a Google támogatásával teszi azt, amit tesz - nem készpénznek venni! Ugyanis aligha hihetjük, hogy itt egy olyan szövetséget kötött volna a keresőkirály, amelyben egy vállalkozói kör kedvéért eltekintene a saját deklarált szabályaitól.

A helyzet tisztázása szükséges volna a lap.hu kiadójától, hogy továbbra is jelentős értékként tekinthessünk a lap-családra!

***