Új hullám: ismerős törlése

Ez a bejegyzés arról szól, ismerős letiltása, törlése miként valósítható meg a Facebook fiókból, blogból, a Google Plusból illetve arról, a moderáció mikor szükséges.

[caption id="attachment_3999" align="alignleft" width="150"]Menekült kislányba rúg egy magyar operatőrnő Menekült kislányba rúg egy magyar operatőrnő[/caption]

A letiltás, kitiltás hátteréről

Ami a világban történik, az így vagy úgy, de mind visszahat az internet világára.
Most a menekültkrízis rázta  meg a világot, különösen Európát, s az internet tükrözi is és fel is dolgozza a maga sajátságos módján ezeket a történéseket.
Most elsősorban egy speciális részterületre hívnám fel a figyelmet - a hihetetlenül megnövekedett "ismerős törlése" szándékra - amely mögött óriási erők mozognak. Ez a részterület a korábbi ismerősök törlésére, letiltására vonatkozik a Facebook és Google+ fiókokban és a blogok hozzászólási felületén. Mielőtt rátérnék a hogyan töröljünk ismerőst Facebook fiókunkból, Google+ köreinkből és blogunkból témára, nézzünk rá az okokra is.

A menekülthullám Európa-szerte szélsőséges érzelmeket és szélsőséges eseményeket, akciókat váltott és vált ki.
Míg az osztrák és német vasútállomásokon tapssal fogadták az újonnan, Magyarországról "kimentett" menekülteket, addig más németek csoportja Molotov-koktéllal gyújtotta fel a menekülteknek szánt szállások némelyikét.
Míg Magyarországon a kormányzat előítéleteket szító "nemzeti konzultációval", plakátkampánnyal állt elő, addig a vasútállomásokon civilek gondoskodtak az állam helyett a menekültekről.
Míg a pápa arra buzdított, hogy Európában a plébániák fogadjanak be egy-egy menekült családot, addig az Esztergom-budapesti érsek kijelentette, hogy a menekültek elhelyezésére nincsenek megfelelő jogszabályok. Majd a magyar katolikusok vezetője a botrány hatására - menekülő családok kisgyermekei fekszenek a szabad ég alatt a földön és a pályaudvarok betonján - közli: inkognitóban támogatták a menekülteket.
De ez már nevetséges érvelés, katasztrofális mentség Mária országában! Inkognitóban nem lehet emberségből példát mutatni!
És számtalan ellentmondást, érvet sorakoztathatnék, amelyek mindegyike megosztó földrajzi (volt szocialista országok - klasszikus nyugati országok) és a személyközi kapcsolatokban is. Ez utóbbi következménye a letiltási kedv megnövekedése. Íme, egy tipikus facebook-os példa (a nevek mellőzésével):

"Majd' minden nap kénytelen vagyok valakit kitörölni az ismerőseim közül: akik zsidóznak, cigányoznak, neonáci honlapokat népszerűsítenek, gyűlöletet keltenek vagy osztanak meg bármilyen témakörben stb. Olyanokat például, mint X.Y, aki egyre nagyobb vehemenciával igyekszik gyűlöletet szítani Nyugat-Európa, Amerika és a bevándorlók ellen. Nagyon sajnálom, de a Facebook az a szférája a világnak, ahol az ember szabadon megválogathatja barátait."

Hogyan tilthatunk?

Facebook:

Lépjünk be facebook oldalunkra. A fejlécen megtaláljuk az Ismerősök menüpontot:

[caption id="attachment_4004" align="aligncenter" width="330"]A Facebookon először az Ismerősök menüpontot keressük. Ismerősök menüpont: pirossal bekarikázva[/caption]

Lépjünk be! Itt a megjelenő ismerősök közül válasszuk ki a kívánt, akarom mondani a már nem kívánt ismerősünket és válasszuk ki a neve, fotója melletti legördülő menüt:

Ismerős törlése Most kattintsunk az Ismerős törlése lehetőségre és ezzel a kattintással máris kizártuk az illetőt: nem lát minket és mi sem látjuk többet őt. Mármint a Facebookon.
P.S. Mindehhez feltétel, hogy a bejegyzéseinket csak ismerősök számára tegyük elérhetővé.
És egy további lehetőség:

 

Kitiltás a hírfolyamunkból:

[caption id="attachment_4019" align="aligncenter" width="420"]Kitiltás hírfolyamból A hírfolyamból itt tiltható le diszkrét módon valaki bejegyzéseinek a megjelenése[/caption]

Google Plus:

Lépjünk be Google Plus fiókunkba és A köreidben menüpont alatt válasszuk ki nem kívánt ismerősünket. Kattintsunk rá és így eljutunk az ő Google+ oldalára. Neve és fényképe alatt láthatunk egy kis háromszöget (itt pirossal körbefogtam). Kattintsunk rá:

Letiltás a Google+ -ból

 

A példában szereplő Zoltánt immár kitilthatjuk köreinkből, Zoltánnak annyi, hiába akar hozzászólni bejegyzéseinkhez, hiába üzen vagy oszt meg velünk valamit, az hozzánk már nem jut el.
A Google Plusnak azonban a Facebookhoz képest van egy hiányossága: azt nem tilthatjuk meg, hogy "rajongónk" köreiből kikerüljünk és így a saját oldalunkon el kell viselnünk a fizimiskáját, ha felbukkan az Akiknek a köreiben szerepelsz menüben, akár egyetértünk vele a menekültkrízis vagy más ügyekben, akár nem. De ez legyen a legnagyobb bajunk.

A Zoltán bejelentése/letiltása fülön még messzebb juthatunk! A letiltás örök időkre szétválasztja a mi és a példabeli ember kapcsolódásait a Google Plus-on. Se a követők, se a követettek köreiben nem jelenünk meg egymásnak a továbbiakban.

Blog:

Ahány blog, annyiféle megoldási mód. Egy tipikus WordPress blog megoldás a Beállítások / Interakció fülön:

[caption id="attachment_4008" align="aligncenter" width="420"]Kitiltás WordPress blogból A következő rubrika: a fekete lista - IP és név alapján is lehet[/caption]

 

Azért én mégiscsak remélem, hogy a történelem és a belpolitika viharai nem robbantják fel a jobb sorsra érdemes barátságokat! Másrészt megjegyzem: jómagam mindig az emberséges megoldásokra fogok szavazni!

Közösségi blogokban különös előszeretettel jelennek meg trollok, változó nick névvel, vagyis az egyszerű és egyszeri letiltás nem vezet eredményre. Ezért érdemes moderálni. Ez az összetett, figyelmet érdemlő tevékenység viszont már egy külön bejegyzést kíván meg. > A moderáció szükségességéről

***

Egy kis kiegészítés: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206242330090583&l=2afd4a62ee

A menekültkrízisről:

A menekültek elmenekültek

A pszichológiai háttérről:

> A gyűlölet a legolcsóbb drog

Névtelenség, dizinhibíciós effektus