Műszaki ellenőrzés, műszaki ellenőr, felelős műszaki vezetés

Mit ellenőriz a műszaki ellenőr ellenőrzés közben?

 Műszaki ellenőr ellenőrzés közben
Honlapkép: a műszaki ellenőrzés elmélyültséget kíván

Ne ijedjen meg a kedves olvasó, nem az Ön honlapja kerül műszaki ellenőrzés hatálya alá, nem kérjük be Öntől a műszaki terveket, a honlap stratégiáját, felépítését illetően se óhajtunk semmit, nem kérjük a design terveit, a színek és formák harmóniáját szolgáló paramétereket, hiszen építkezések műszaki ellenőrzéséről beszélünk!

A műszaki ellenőrzés feladata

De kezdjük az alapoknál. A Műszaki ellenőr honlap (muszaki-ellenor.eu) a műszaki ellenőrzés feladatát így határozza meg:

"A hatályos jogszabályok szerint bármilyen építkezéshez ahol több szakma (több vállalkozó) is képviseli magát kötelező a tulajdonosnak műszaki ellenőrt alkalmaznia...

A műszaki ellenőr mindig megrendelőt képviseli és az ő érdekeit tartja szem előtt, és figyel a tervben meghatározott műszaki tartalom betartására. Javaslatot tesz olcsóbb azonos minőségű anyagok kiváltására, jobb vagy olcsóbb műszaki megoldások alkalmazására."

Tehát a műszaki ellenőrzés nem felesleges kiadás, hiszen az építtető érdekében végzi az ellenőr, s gyakran igen sokat hozhat a konyhára a szakavatott ellenőri ténykedés, akár jóval többet is, mint amennyibe a foglalkoztatása kerül.
És persze biztonságot is nyújt, a félretervezés kiküszöbölése miatt is.

A felelős műszaki vezetés sztorija

Rossz nyelvek szerint az egyik építkezésnél történt az eset. Az egyik helyiség tervrajzán az életszerűség kedvéért egy fotelt is rajzolt a tervező, amit a kőműves mester betonból ki is öntött és elhelyezte azt a tervrajzon szereplő helyre.
Nos, ilyesmi aligha fordulhat elő felelős műszaki vezetés mellett :-)

De a jövő szempontjából sem mindegy, hogy a kész épület milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Az energia költség - hűtés, fűtés - vajon mennyibe fog kerülni, ha ez vagy az az anyag, vagy ez vagy az a kivitelelezés érvényesül. Még később, egy esetleges eladáskor pedig az energetikai tanúsítvány rubrikáiba sem mindegy, hogy milyen értékek szerepelnek.

A mesterséges intelligencia így foglalja össze a fentieket:

A műszaki ellenőr az építtetőt képviseli a kivitelezés helyszínén és az építési folyamat fontos szereplője.
Feladatai közé tartozik az építési munkák szakszerűségének ellenőrzése a jogerős építési engedély és a jóváhagyott építészeti-műszaki dokumentáció alapján.
Az építési napló ellenőrzése és a bejegyzések ellenjegyzése is a műszaki ellenőr feladata. A műszaki ellenőr javaslatokat tehet a tervváltoztatásokkal kapcsolatban és részt vesz az átadás-átvételi eljárásban.

***

Elolvasandó a témában:

Műszaki ellenőrzés

Energetikai tanúsítvány Budapest

Pénz és energia